Audacity.cz/Fórum/Jaké efekty použít, aby zvuk z syntetizátorů zněl lépe?

Jaké efekty použít, aby zvuk z syntetizátorů zněl lépe?

Zdravím všechny audio nadšence! Mám syntetizátor a poslední dobou se snažím vylepšit jeho zvuk, protože mi přijde, že zní tak nějak plochě a nudně. Zkoušel jsem už pár základních nastavení, ale chtěl bych vědět, jaké efekty byste doporučili, abych docílil lepšího zvuku. Myslím tím třeba reverb, delay nebo něco víc kreativního. Je dobré použít nějaké modulační efekty jako chorus nebo flanger? Co takhle distortion nebo overdrive? Chtěl bych, aby moje zvuky byly bohatší a zajímavější. Jaké konkrétní pluginy nebo hardware byste doporučili pro různé styly hudby, jako je elektronika, ambient nebo i pop? A co třeba EQ – má smysl ho vůbec používat na syntetizátory? Jaké frekvence bych měl upravovat, abych dosáhl toho nejlepšího výsledku? Vím, že každý má svůj vlastní styl a preference, ale rád bych slyšel vaše názory a tipy. Děkuju moc!

134 slov
1.3 minut čtení
24. 2. 2021
Bohuslav Vašíček

Pokud chceš vylepšit zvuk syntetizátoru, tak určitě experimentuj s reverbem a delayem, to dodá prostoru a hloubce. V ambientu je reverb klíčový, zatímco delay může dodat rytmický pocit. Modulační efekty jako chorus nebo flanger jsou taky super – dělají zvuk širší a zajímavější. Zkus taky distortion nebo overdrive, to může opravdu změnit charakter zvuku, zejména pro elektroniku.

Co se týče EQ, tak to rozhodně nezapomínej. Upravuj nízké frekvence, aby se nepletly s basama, a naopak zvýrazni výšky pro jasnější zvuky. Zkus vzít frekvence kolem 1-3 kHz pro zvýšení přítomnosti a 8-12 kHz pro vzdušnost.

Jako pluginy doporučuju třeba Valhalla reverb nebo FabFilter Pro-Q pro EQ – fakt skvělý. Na hardware můžeš zkusit něco jako Moogerfooger nebo Eventide efekty. Každý styl má svoje specifika, ale klíčem je hrát si a najít, co ti sedí! Nezapomeň, že i malá změna může udělat velký rozdíl.

142 slov
1.4 minut čtení
13. 8. 2023
Jiří Hruška

Zní to, jako bys chtěl oživit zvuky ze syntetizátoru, což je fajn! Určitě bych začal s reverbem a delayem, protože to dodá prostoru a hloubce. Na ambientní věci to moc pomáhá. Chorus nebo flanger mohou dodat pohyb a šířku, takže určitě vyzkoušej. Co se týče distorze, to záleží na stylu, ale můžeš tím získat zajímavý charakter, hlavně v elektronice a popu.

Pokud jde o EQ, určitě ho používej! Zkus ubírat kolem 200-300 Hz, aby se to neplácalo, a naopak přidat nějaké vyšší frekvence (třeba 5-8 kHz) pro větší jasnost. Možná zkus i nějaké specializované pluginy jako FabFilter Pro-Q nebo i něco zdarma jako TDR Nova.

Celkově hodně experimentuj a najdi si to, co ti sedí. Měj na paměti, že každý efekt má svůj čas a místo v mixu, tak se neboj hrát!

131 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2022
Ivana Havelková
Audacity.cz/Články/Syntetizátory a sampler
Jak přizpůsobit zvuk syntetizátorů v Audacity pomocí EQ a efektůObjevte, jak využít ekvalizéry a efekty v Audacity k úpravě zvuku vašich syntetizátorů. Naučte se tipy a triky pro dosažení dokonalého zvuku.
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2020
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky