Audacity.cz/Fórum/Jaké frekvence bych měl snížit, abych odstranil hluk na pozadí?

Jaké frekvence bych měl snížit, abych odstranil hluk na pozadí?

Zdravím, mám takový problém s nahráváním zvuku v Audacity a doufám, že mi poradíte. Když nahrávám, občas se mi do nahrávky dostává nepříjemný hluk na pozadí, který kazí celkovou kvalitu. Zkoušel jsem různé techniky, jak zredukovat šum, ale pořád to není ono. Zajímalo by mě, jestli existují konkrétní frekvence, které bych měl snížit, abych ten rušivý hluk odstranil úplně. Myslím tím třeba nějaké oblasti v EQ, které jsou typické pro šum nebo jiné nežádoucí zvuky. Jaké nastavení byste doporučili? A je dobré se zaměřit na nízké, střední nebo vysoké frekvence? Rád bych věděl, jaká jsou vaša zkušenosti a tipy na tohle téma. Děkuji moc za každý tip!

107 slov
1.1 minut čtení
2. 8. 2024
Veronika Bezděková

Když se snažíš zbavit šumu, určitě se zaměř na nižší frekvence. Tyhle obvykle obsahují hodně nežádoucího hluku, třeba kolem 80-200 Hz. Taky zkus snížit frekvence někde kolem 300-500 Hz, tam může být cítit takový "muddy" zvuk, co kazí jasnost. Naopak vysoké frekvence, třeba nad 10 kHz, můžou mít syčivý zvuk, ale většinou je lepší nechat je v klidu, pokud nemáš pískání. Ale pamatuj, že každá nahrávka je jiná, tak to chce trošku experimentovat s EQ a slyšet, co ti sedí. Zkus použít i funkci noise reduction v Audacity - to může dobře pomoct eliminoat šum. Hlavně nezapomeň nahrávat v tichém prostředí!

101 slov
1 minut čtení
30. 11. 2024
Šárka Lišková

Hluk na pozadí je fakt otrava, co? Obecně platí, že většina šumu se nachází v nižších frekvencích, tak zkus snížit něco pod 100 Hz. Tyhle nízké frekvence často obsahují rány a bzučení. Dál bych se zaměřil na střední pásmo, tam kde jsou třeba 300-500 Hz, to může být taky docela problém. Naopak vysoké frekvence nad 10 kHz už moc neovlivní šum, ale spíš nějaké sykavky nebo šumění. Pokud máš možnost použít EQ, zkuste udělat mírné snížení v těchto oblastech a pak si poslechnout, jak to zní. Taky zvaž nějaký šumový filtr v Audacity, ten dokáže celkem zázraky. Hlavně to chce testovat a poslouchat! Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
24. 7. 2024
Milan Zlámal
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Pokročilé techniky EQ pro redukci šumu v mixechObjevte, jak pokročilé EQ techniky mohou odstranit nežádoucí frekvence a zvýraznit klíčové prvky ve vašem zvukovém mixu. Naučte se, jak efektivně prac...
1000 slov
10 minut čtení
7. 9. 2022
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky