Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit tempo beatů v Audacity?

Jak nastavit tempo beatů v Audacity?

Mám takový dotaz ohledně Audacity. Rád bych věděl, jak se dá nastavit tempo beatů, protože jsem si stáhl nějaké samples a chci je upravit podle svého. Když jsem se pokoušel změnit rychlost, tak mi přijde, že to dost narušuje kvalitu zvuku a nevím, jestli to dělám správně. Zkoušel jsem různá nastavení, ale nějak se mi nedaří najít to pravé. Možná bych měl použít nějaký efekt nebo něco jiného? Mám pocit, že v Audacity je spousta funkcí, které ani neznám. Mohli byste mi poradit, jak postupovat při nastavení tempa? Je lepší měnit tempo přímo v klipu nebo se na to podívat z pohledu celého projektu? A co třeba metronom, používáte ho někdo? Vím, že by to mělo pomoci, ale jak ho vlastně zapnout a synchronizovat s těmi beaty? Vlastně se ptám i na to, jestli je možné nějakým způsobem exportovat hotovou skladbu s tímto tempem bez ztráty kvality. Děkuji za jakoukoli radu!

151 slov
1.5 minut čtení
23. 5. 2023
Luboš Starý

Když chceš měnit tempo v Audacity, tak to můžeš udělat několika způsoby. Jestli ti při změně rychlosti zvuk trpí, zkus použít funkci změny tempa (Effect > Change Tempo). Ta by ti měla zachovat výšku tónu a kvalitu zvuku, což je lepší než měnit rychlost. Můžeš to aplikovat na celý klip nebo jen na jeho část, jak potřebuješ. Pokud chceš pracovat s metronomem, můžeš ho zapnout přes Generovat > Click Track, což ti pomůže s časováním. Potom si můžeš samples synchronizovat podle toho. Co se exportu týče, po úpravách můžeš exportovat jako WAV nebo FLAC, tyto formáty zachovávají vysokou kvalitu. Takže hodně štěstí a zkoušej různé efekty!

106 slov
1.1 minut čtení
24. 5. 2024
Ludmila Bílková

Nastavení tempa v Audacity je fakt šikovná věc, ale na začátku to může být trochu matoucí. Když chceš změnit tempo beatů bez ztráty kvality, tak bys měl použít efekt "Change Tempo" místo "Change Speed". Ten ti umožní upravit tempo bez změny výšky tónu, což je super, když pracuješ se samplem. Najdeš to v menu Efekty, pak prostě vyber "Change Tempo" a nastav si, kolik chceš zrychlit nebo zpomalit.

Co se týče metronomu, můžeš ho zapnout přes menu Generovat a pak vybrat Metronom. Nastav si tempo a on ti to bude hučet v pozadí, takže si můžeš lépe synchronizovat ty beaty. Je dobrý mít ho zaplý při nahrávání nebo úpravě, ať víš, na jaké tempo se soustředit.

Při exportu skladby jdi do menu Soubor a pak Exportovat, tam si můžeš vybrat formát (např. WAV nebo MP3) podle toho, co potřebuješ. Kvalita by měla být v pohodě, jen si dej pozor na nastavení bitrate u MP3, aby to nebylo moc nízké. Takže to shrnuto: použij "Change Tempo", metronom na synchronizaci a při exportu sleduj kvalitu. Snad ti to pomůže!

175 slov
1.8 minut čtení
10. 1. 2025
František Klíma
Audacity.cz/Články/Beatmaking s Audacity
Jak využít pokročilé funkce Audacity pro mixování beatů?Objevte, jak využít pokročilé funkce Audacity pro mixování beatů a vytváření vyváženějších skladeb. Návod na efektivní použití nástrojů pro úpravu zvu...
1000 slov
10 minut čtení
30. 6. 2021
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky