Audacity.cz/Fórum/Jak mohu analyzovat frekvenční spektrum zvuku v Audacity?

Jak mohu analyzovat frekvenční spektrum zvuku v Audacity?

Nedávno jsem začal experimentovat se zvukem a chtěl bych se dozvědět, jak to funguje v Audacity. Mám nahrané nějaké zvuky, ale nevím, jak je analyzovat a zjistit, jaké frekvence se v nich nacházejí. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak získat frekvenční spektrum těchto nahrávek. Jakou funkci v Audacity bych měl použít? Mám použít analýzu spektra nebo nějakou jinou možnost? A co třeba porozumění tomu, co tyto frekvence znamenají? Je pro začátečníka těžké se v tom vyznat, nebo je to relativně snadné? Rád bych věděl, zda potřebuju nějaké speciální nastavení před tím, než začnu s analýzou, a jestli je potřeba mít nějaké předchozí znalosti o zvuku a jeho frekvencích. Děkuji za pomoc!

114 slov
1.1 minut čtení
17. 3. 2024
Ondřej Jedlička

V Audacity můžeš snadno analyzovat frekvenční spektrum zvuku. Stačí nahraný zvuk označit (vybrat), pak jít do menu "Analýza" a vybrat "Spektrální analýza" nebo "Frekvenční analýza". Otevře se ti okno, kde uvidíš graf s různými frekvencemi a jejich intenzitou. Je dobrý si pohrát s nastavením, třeba změnit velikost FFT, abys viděl detaily. Co se týče porozumění frekvencím – je to trochu složitější, ale základní věci jako to, co jsou basy nebo výšky, bys měl zvládnout. Žádný speciální znalosti fakt nepotřebuješ, ale je fajn mít představu o tom, co jaké frekvence dělají v hudbě. Takže klidně zkoušej a experimentuj, je to docela intuitivní!

101 slov
1 minut čtení
30. 3. 2024
Milena Šulcová

Pro analýzu frekvenčního spektra v Audacity je to docela jednoduchý proces. Nejprve si otevři svou nahrávku v Audacity. Poté ji označ, obvykle stačí kliknout na zvukovou stopu. Hlavní nástroj, který potřebuješ, je "Analyze" (Analýza) a pak vyber "Plot Spectrum" (Graf spektra). Otevře se okno, kde uvidíš graf s frekvencemi a jejich amplitudou. Můžeš si tam také nastavit různé FFT velikosti, což ovlivňuje rozlišení spektra - čím větší hodnota, tím detailnější obrazec, ale může to být i víc zmatené.

Co se týče porozumění frekvencím, no, je dobré mít nějaké základní znalosti o tom, co frekvence znamenají - třeba že lidské ucho slyší přibližně od 20 Hz do 20 kHz. Ale nemusíš být expert. Hlavně si hraj s různými zvuky a sleduj, co se mění. Také si dej pozor na možnost "Select Range" (Vybrat rozsah) před analýzou, pokud chceš analyzovat jen část nahrávky.

Nějaká speciální nastavení před analýzou fakt nepotřebuješ. Jakmile zvládneš tyhle základní kroky, zjistíš, že to není tak složité jak to vypadá. Takže směle do toho!

164 slov
1.6 minut čtení
16. 12. 2023
Matěj Holuša
Audacity.cz/Články/Hudební analýza audia
Pokročilé techniky pro analýzu frekvenčního spektra zvukuObjevte tajemství pokročilých metod analýzy frekvenčního spektra zvuku a naučte se, jak je efektivně využít při zpracování zvuku. Zjistěte, jak optima...
1000 slov
10 minut čtení
31. 7. 2020
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky