Audacity.cz/Fórum/Co znamenají ty barvy na dynamickém analyzátoru v Audacity?

Co znamenají ty barvy na dynamickém analyzátoru v Audacity?

Nedávno jsem se dostal k používání Audacity a narazil jsem na funkci dynamického analyzátoru, která mě hned zaujala. Když se podívám na graf, tak tam vidím různé barevné oblasti, ale nevím přesně, co ty barvy znamenají. Můžete mi prosím přiblížit, co jednotlivé barvy reprezentují? Zda jsou nějaké specifické významy pro každou z nich, nebo jak vlastně interpretovat data, která se v tomto analyzátoru zobrazují? Slyšel jsem, že by to mohlo něco napovědět o úrovních signálu, ale nejsem si úplně jistý. Myslím, že by to mohlo pomoci nejen mně, ale i dalším lidem, kteří se snaží lépe pochopit mixování a mastering zvuku. Mám pocit, že když budu vědět, co které barvy znamenají, tak budu mít lepší představu o tom, jak optimalizovat své nahrávky a vyvarovat se případným problémům s clippingem nebo jinými zvukovými artefakty. Díky za jakoukoli pomoc!

137 slov
1.4 minut čtení
18. 7. 2024
Alois Dvořák

Ty barvy na dynamickém analyzátoru v Audacity ti vlastně ukazují různé úrovně signálu. Obvykle to funguje tak, že každá barva reprezentuje jinou intenzitu zvuku. Zelená barva je obvykle pro normální úrovně, pak můžeš mít žlutou, která signalizuje, že už se blížíš k vrcholům, a červená, což znamená, že už jsi v nebezpečné zóně a může to způsobit clipping. Takže pokud vidíš hodně červené, je dobrý nápad znížit úroveň, jinak ti může nahrávka praskat. Všechno tohle ti pomůže lépe mixovat a masterovat zvuk, takže se na ty barvy fakt dívej, když tvoříš!

91 slov
0.9 minut čtení
9. 3. 2024
Martin Jirásek

Ty barvy na dynamickém analyzátoru v Audacity jsou fakt důležitý. Obecně platí, že červená oblast značí přebuzení neboli clipping, takže když tam vidíš červenou, je to varování, že signál je moc silný a můžeš ztratit kvalitu. Zelená obvykle ukazuje na optimální úroveň signálu, kde bys chtěl většinu času bejt. Pak tam můžeš vidět i žlutou nebo oranžovou, což je takový střední pásmo, kde už bys měl být opatrnej, aby ses nedostal do červený. Takže ideálně bys měl mít většinu signálu v zelený a sem tam se dostat do žlutý. Když víš, co ty barvy znamenají, usnadní ti to mixování a masterování, abys se vyhnul těm nežádoucím zvukovým artefaktům.

108 slov
1.1 minut čtení
29. 7. 2024
Luboš Starý
Audacity.cz/Články/Hudební analýza audia
Dynamika zvuku: Jak správně interpretovat dynamické rozložení vašich nahrávekDetailní pohled na dynamiku zvuku a její důležitost pro kvalitní produkci. Naučte se, jak správně interpretovat dynamické rozložení svých nahrávek pom...
1000 slov
10 minut čtení
27. 8. 2020
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky