Audacity.cz/Fórum/Mixování MIDI a audio stop v Audacity

Mixování MIDI a audio stop v Audacity

Narazil jsem na problém, který mě už nějakou dobu trápí. Jak správně mixovat MIDI a audio stopy v Audacity? Zkoušel jsem to párkrát, ale zdá se mi, že nemám úplně jasno v tom, jak na to. Když importuji své MIDI stopy, tak se mi je podaří převést na audio, ale pak nevím, jak je efektivně sloučit s dalšími audio stopami, které mám natočené. Hlavně mi dělá starosti, že se zvuky nezdají být úplně vyvážené a občas i dost přeřvávají. Narazil jsem na nějaké efekty, jako je komprese nebo EQ, ale nejsem si jistý, kdy a jak je použít, aby to vyznělo dobře. Také bych rád věděl, jestli existují nějaké tipy na nastavení hlasitosti jednotlivých stop nebo třeba jak využít panning pro lepší prostorovost zvuku. Mohl by mi někdo poradit konkrétní postup nebo třeba sdílet nějaké zkušenosti? Jaký je vhodný workflow při práci s mixem těchto dvou typů stop v Audacity? Vím, že se dá používat víc stop najednou, ale jak docílit toho, aby celkový výsledek zněl profesionálně? Děkuji za jakoukoli radu alebo tipy!

173 slov
1.7 minut čtení
11. 9. 2024
David Konečný

Mixování MIDI a audio v Audacity může být trochu oříšek, ale není to zas tak složité. Když už máš MIDI stopy převedené na audio, tak je dobré začít s nastavením hlasitosti. Každou stopu můžeš upravit pomocí faderu na levé straně. Zkus najít nějakou rovnováhu – pokud některé stopy přehlušují ostatní, tak je ztlum.

Pak se můžeš podívat na panning, což znamená rozprostřít zvuky do stereo prostoru. Například pokud máš bicí na levé straně, můžeš klávesy umístit víc doprava, aby to bylo vyváženější.

Pokud jde o efekty jako komprese nebo EQ, tak EQ ti pomůže odstranit nežádoucí frekvence – třeba snížit basy u některých nástrojů, aby se nepervaly s basovou linkou nebo bicíma. Kompresor pak můžeš použít na vyrovnání dynamiky stopy, což je fajn, když máš nějaké části moc nahlas a jiné moc potichu.

A nezapomeň na mixdown – po dokončení mixu bys měl vyexportovat celou skladbu jako jednu audio stopu, tím dostaneš lepší představu o tom, jak to zní jako celek. Experimentuj a poslouchej, co funguje! Každý mix je jiný, takže nejlepší je prostě zkoušet a učit se z toho.

178 slov
1.8 minut čtení
23. 12. 2024
Kristýna Čermáková

Mixování MIDI a audio stop v Audacity může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Prvně, když převádíš MIDI na audio, ujisti se, že používáš kvalitní zvuky – to dělá hodně. Jakmile máš všechny stopy jako audio, můžeš začít s mixováním.

Zkontroluj hlasitosti jednotlivých stop. Měl bys mít nějakou referenční stopu, aby ses orientoval. Zkus snížit hlasitost některých stop, které jsou moc dominantní. Komprese je super na vyrovnání dynamiky, ale opatrně s tím, aby to nezničilo přirozený zvuk. EQ ti zase pomůže vyčistit frekvence – třeba nízké frekvence z basů můžou kolidovat s kytarou.

Panning – to je důležitý! Rozlož si stopy do stereo prostoru. Například kytaru dej víc vlevo a klávesy vpravo, aby to nezaplnilo střed. Tím získáš větší prostorovost.

A nakonec – neboj se experimentovat se efekty a poslechem na různých reproduktorech nebo sluchátkách. Mixuj na sluchátkách a pak si to poslechni na reproduktorech, abys viděl, jak to zní jinde. Je to proces pokus-omyl, takže klidně zkoušej různé nastavení, dokud nenajdeš ten správný zvuk.

165 slov
1.7 minut čtení
23. 12. 2024
Kamila Bílková
Audacity.cz/Články/MIDI a Audacity
Kombinace MIDI s nahraným zvukem: Jak na to v Audacity?Naučte se, jak efektivně kombinovat MIDI stopy a reálný zvuk v Audacity pro komplexní a profesionální mixy. Tento návod vám přiblíží postupy a technik...
1000 slov
10 minut čtení
23. 7. 2020
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky