Audacity.cz/Fórum/Fázové problémy s mikrofony ve stereo nahrávkách

Fázové problémy s mikrofony ve stereo nahrávkách

Nahrávám pár věcí ve svém domácím studiu a poslední dobou jsem narazil na docela závažný problém, když používám víc mikrofonů pro stereo nahrávky. Zjistil jsem, že zvuk není tak čistý, jak bych si přál, a mám pocit, že to má co do činění s fázovými problémy. Zkoušel jsem různé pozice mikrofonů, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho správného zvuku. Jak vlastně poznám, že mám fázové problémy? Jsou nějaké jednoduché techniky nebo tipy, jak to vyřešit? A co třeba synchronizace nahrávek? Jak moc ovlivňuje vzdálenost mikrofonů třeba při snímání akustické kytary a zpěvu? Vím, že je důležité mít obě nahrávky sladěné, ale jak na to? Mám zkusit použít nějaké speciální efekty v Audacity nebo se spolehnout na základní úpravy? Rád bych se dozvěděl o zkušenostech ostatních, kteří měli podobné potíže. Každý tip bude užitečný, protože chci zlepšit kvalitu svých nahrávek a zbavit se těchto nepříjemných problémů.

146 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2024
Blanka Šimková

Fázové problémy jsou fakt častý, když nahráváš víc mikrofonů. Poznáš to tak, že zvuk bude slabší, jakoby utopený nebo ztracený v prostoru. Taky můžeš zaslechnout jakési „vlnění“ nebo nevyváženost v hlasech, což je jasný signál. Zkus se zaměřit na vzdálenost mikrofonů – ideální je dodržet takzvané „3:1 pravidlo“, což znamená, že vzdálenost mezi mikrofony by měla být třikrát větší než vzdálenost od mikrofonu k zdroji zvuku. Při snímání akustiky a zpěvu to dělá velký rozdíl.

Co se týče synchronizace, uvízl jsem v tom, že pokud nahráváš víc stop, je důležitý mít je sladěný. Můžeš to udělat ručně v Audacity, stačí si poslechnout obě stopy a trochu je posunout, dokud to nezní líp. Efekty jako reverb nebo EQ taky můžou pomoct, ale nejdřív se snaž vyřešit ty základní problémy s fází.

Každopádně experimentuj s pozicemi mikrofonů a neboj se zkoušet jiný techniky nahrávání. Často drobný změny udělají velkej rozdíl.

147 slov
1.5 minut čtení
26. 1. 2024
Bohuslav Macek

Fázové problémy se často projevují jako pokles basů nebo jakoby rozmačkaný zvuk. Když dva mikrofony snímají ten samej zvuk z trochu jiných pozic, může to způsobit, že se zvuky zruší nebo zeslabí. Zkus si pustit nahrávku a pomalu to měnit, třeba posunout mikrofony blíž k sobě nebo dál. Taky zkus obě stopy invertovat – to někdy pomůže. Vzdálenost mikrofonů hraje fakt roli, na akustickou kytaru a zpěv bych doporučil držet je v rozmezí 20-30 cm. Jestli jsi ve fázi úprav, tak v Audacity můžeš zkusit pár efektů jako EQ nebo kompresi, ale dřív než to uděláš, zaměř se na nahrávání samotný. Pozici a úhel mikrofonů měnit, dokud to nezní líp. Také si dej pozor na časový delay mezi mikrofony, i malý posun může udělat rozdíl. Hlavně experimentuj a poslouchej. Každý má něco jinýho, takže co funguje pro jednoho nemusí fungovat pro druhýho.

142 slov
1.4 minut čtení
23. 9. 2024
Alois Janků
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Látková ekvalizace ve stereo skladbách: Jak správně nastavit zvuk bez fázových problémůTento článek se zaměřuje na důležitost látkové ekvalizace ve stereo skladbách, postupy nastavení ekvalizace a tipy, jak se vyhnout fázovým problémům.
1000 slov
10 minut čtení
25. 9. 2020
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky