Audacity.cz/Fórum/Jak přidat pohyb do mixu v Audacity?

Jak přidat pohyb do mixu v Audacity?

Mám otázku ohledně práce v Audacity a chtěl bych trochu nasměrovat, jak do svého projektu přidat nějaký pohyb. Vím, že se dají nahrávat různé stopy a manipulovat s nimi, ale konkrétně nevím, jak vytvořit efekt, který by dodal mému mixu dynamiku. Zkoušel jsem různé efekty jako reverb nebo delay, ale to mi přijde spíš jako úprava zvuku než práva pohyb. Možná bych měl přemýšlet o automatizaci hlasitosti nebo panningu? To by mohlo pomoci, ale nevím přesně, jak na to. Pokud byste měli nějaké tipy nebo návody, jak toho dosáhnout, byl bych vám moc vděčný. Chci, aby můj projekt zněl živěji a víc interaktivně, takže pokud máte nějaké konkrétní rady nebo příklady, jak to udělat v Audacity, dejte mi prosím vědět! Díky moc!

122 slov
1.2 minut čtení
25. 5. 2024
Aleš Novák

Fajn, pohyb do mixu můžeš přidat hlavně přes automatizaci. V Audacity si můžeš vytvořit několik různých stop a pak si hrát s hlasitostí a panningem. K tomu se dostaneš tak, že klikneš na stopu, kde chceš změny udělat, a pak z menu vybereš 'Effect' > 'Envelope' nebo 'Adjustable Fade'. To ti umožní vytvářet křivky pro hlasitost, což dodá dynamiku.

Když to uděláš, zkus různě posunout panning (to je ta možnost, jak poslat zvuk do levého nebo pravého kanálu) během celé stopy – to taky hodně pomůže. A pokud máš víc stop, můžeš je i zkombinovat tak, aby se střídaly v prostoru. Taky doporučuju hrát si s EQ, aby ses ujistil, že zvuky se vzájemně doplňují.

Jestli chceš fakt velký pohyb, můžeš zkusit i nějaké efekty jako flanger nebo phaser na jednotlivé stopy. To dodá takový šumivý pocit. Tak se do toho pusť a experimentuj!

143 slov
1.4 minut čtení
20. 1. 2024
Božena Bártová

Jasně, pohyb v mixu je super způsob, jak to oživit. Automatizace hlasitosti a panningu je rozhodně správná cesta. V Audacity to uděláš tak, že si klikneš na stopu, pak v horním menu zvolíš "Effect" a najdeš "Automation Envelope". Tam si můžeš nakreslit křivku pro hlasitost nebo panning. Můžeš třeba udělat, že nějaký zvuk bude postupně zesilovat nebo naopak utichat, nebo ho posunout zleva doprava, což dodá zajímavý efekt. Taky zkus experimentovat s různými efekty, ale klidně si nastavuj i ty envelope křivky podle toho, co ti sedí. Zní to sice složitě, ale fakt to není tak těžký a brzo se v tom vyznáš. Hlavně to chtěj ozkoušet a hrát si s tím. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
7. 4. 2024
Kristýna Pánková
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Jak vytvářet pohyb ve stereo mixech pomocí automatizaceObjevte, jak využít automatizaci pro dynamický a živý zvuk v stereo prostoru. Naučte se tipy a triky k oživení vašich audio projektů v Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
17. 4. 2022
Filip Bartoš
Přečíst článek
Podobné otázky