Jak změna tónu ovlivní zvuk mé skladby?
Zajímalo by mě, jak přesně změna tónu v mé skladbě ovlivní celkový zvuk a pocit, který tato skladba vyvolává. Když pracuji v audacity, často se hraji s různými tóny, ale nejsem si jistý, jak moc to mění výsledný zvuk. Mám na mysli nejenom to, jak změna výšky tónu ovlivní melodii, ale také to, jak to může zasáhnout harmonii a rytmus. Například když posunu tón o pár semitonů nahoru nebo dolů, cítím, že skladba zní jinak, ale co přesně se děje s její atmosférou? Ovlivňuje to nějak i dynamiku nebo sílu zvuku? Kdybych chtěl vytvořit více melancholickou nebo naopak energičtější skladbu jen pomocí změny tónu, co bych měl mít na paměti? A co třeba efekty jako reverb nebo delay - jak se jejich použití mění v závislosti na zvoleném tónu? Mám obavy, že nedokážu naplno využít potenciál svých skladeb jen proto, že nevím, jak správně vybrat tón nebo jak jej měnit. Mohli byste mi prosím osvětlit, jaké jsou hlavní aspekty, které bych měl sledovat při práci s tónem a jeho vlivem na celkový zvuk? Díky moc za vaše názory a rady!