Audacity.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi změnou tempa a změnou výšky tónu v Audacity?

Jaký je rozdíl mezi změnou tempa a změnou výšky tónu v Audacity?

V poslední době jsem se začal více zajímat o úpravu zvuku v programu Audacity a narazil jsem na pár funkcí, které mi nejsou úplně jasné. Chtěl bych se zeptat, jaký je přesně rozdíl mezi změnou tempa a změnou výšky tónu. Když měním tempo, zdá se mi, že se skladba zrychluje nebo zpomaluje, ale stále zní v té stejné výšce, zatímco když přidám nebo ubírám výšku tónu, mění se mi celkový zvuk, jako byste přetahovali klávesy na klavíru. Jak to vlastně funguje? Jsou to dvě různé věci nebo je to jen hra s frekvencemi? Používáte obě tyto funkce často při úpravách? Jaký máte na to názor? Mohl by mi někdo prosím objasnit, kdy je lepší použít jednu možnost oproti té druhé? A co třeba když se pokouším udělat remix nějaké písničky, v jakých situacích bych měl volit změnu tempa a kdy by bylo lepší zaměřit se na výšku tónu? Myslím tím i praktické příklady, jestli je to možné. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

163 slov
1.6 minut čtení
16. 12. 2023
Anna Kovářová

Změna tempa a výšky tónu jsou fakticky dvě různé věci. Když změníš tempo, tak se ti skladba prostě zrychlí nebo zpomalí, ale všechny tóny zůstávají na stejném místě, takže nezní jinak. To je skvělý pro úpravu rytmu, pokud chceš třeba, aby to víc šlapalo nebo naopak zpomalit pro nějaký chill vibe.

Na druhou stranu změna výšky tónu ti posune všechny tóny nahoru nebo dolů, což znamená, že třeba pokud si vezmeš písničku a zvýšíš ji o pár tónů, tak to zní jako bys měl víc "vysoko" a můžeš tím měnit náladu skladby. Když chceš udělat remix, tak to může být fajn použít k tomu, aby ses dostal k jinému stylu nebo zvuku.

Takže když remixuješ něco, co je třeba moc pomalé, zkus změnit tempo. Ale pokud bys chtěl třeba udělat verzi s ženským zpěvem místo mužského a potřebuješ povytáhnout výšku tónu, tak jdi do změny výšky. V praxi je dobré obě funkce kombinovat podle potřeby – hlavně experimentuj!

156 slov
1.6 minut čtení
14. 10. 2023
Michal Žemlička

Změna tempa a změna výšky tónu jsou fakticky dva odlišné procesy, které ovlivňují, jak vnímáme zvuk. Když měníš tempo, vlastně zrychluješ nebo zpomaluješ skladbu, ale všechny tóny zůstanou na stejném místě, takže pokud třeba zrychlíš skladbu o 20%, tak ji uslyšíš rychleji, ale výška zůstává stejná. To se hodí třeba když chceš udělat něco živějšího nebo překrýt slabé části.

Na druhou stranu, když změníš výšku tónu, tak tím měníš frekvence. Jestli zvýšíš výšku, tak třeba zpívající hlas bude znít jako maličký ptáček místo normálního člověka. To je užitečné pro remixy nebo když chceš přizpůsobit skladbu jinému klíči.

Takže pokud chceš udělat remix a máš nějakou pomalou baladu a chceš ji udělat rychlejší pro taneční parket, zaměř se na tempo. Pokud ale chceš změnit náladu skladby nebo ji přizpůsobit jinému aranžmá, pak je lepší upravit výšku tónu. Měj na paměti i to, že velké změny v tónině můžou způsobit ztrátu kvality zvuku, takže s tím opatrně.

154 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2023
Libor Bílek
Audacity.cz/Články/Rychlost a tón záznamu
Kdy použít efekt 'Change Tempo' vs. 'Change Pitch' v Audacity?Objevte rozdíly mezi efekty 'Change Tempo' a 'Change Pitch' v Audacity a zjistěte, kdy je nejlépe použít pro úpravu vašeho zvukového materiálu.
1000 slov
10 minut čtení
26. 10. 2021
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky