Audacity.cz/Fórum/Kolik akustických panelů potřebuji pro malé domácí studio?

Kolik akustických panelů potřebuji pro malé domácí studio?

Přemýšlím, kolik akustických panelů bych měl pořídit do svého malého domácího studia. Mám místnost asi 12 m², kde chci nahrávat hudbu a mluvené slovo, ale bojím se, že budu mít špatnou akustiku. Zatím jsem neudělal žádné úpravy a zvuk je tam dost „houpavý“, jak se říká. Jak tedy zjistit správný počet panelů? Mohu je rozložit po stěnách, nebo raději na strop? A co rohy, jak to s nimi vypadá? Četl jsem, že by se měly použít i nějaké bass trap panely, ale nevím, jestli je potřebuji. Myslíte si, že stačí třeba 4-6 standardních panelů, nebo mám jít rovnou do vyšších čísel? Jaké máte zkušenosti s tímto? Bude mi to hodně pomáhat při nahrávání a mixování? Nebo se to moc neprojeví? Mám taky obavy o cenu, takže bych chtěl najít nějaké dobré řešení za rozumnou cenu. Cokoli z vašich zkušeností by mi opravdu pomohlo!

143 slov
1.4 minut čtení
16. 8. 2024
Oldřich Fojtík

Takže, co se týče akustických panelů, tak na 12 m² bych doporučil začít asi s 6-8 standardními panely. Ty rozmísti na stěny, ideálně na místa, kde se odráží zvuk – tedy naproti vstupu a kolem místnosti. Strop taky není špatný nápad, pokud je to možné. A nezapomeň na rohy, tam bys mohl přidat bass trap panely, protože basy se tam často hromadí a dělají neplechu. Pokud máš rozpočet, tak raději investuj do pár kvalitních panelů než do mnoha levných. Mělo by ti to opravdu pomoct s tím „houpavým“ zvukem při nahrávání a mixování. Jen počítej, že to chce čas a možná i nějaký experiment, než najdeš to správné rozložení.

109 slov
1.1 minut čtení
22. 9. 2022
Luboš Vyskočil

Takže, ohledně akustických panelů do malýho studia, to je fakt důležitý. Místnost 12 m² není velká, takže se dá udělat slušná akustika i s menším počtem panelů. Obecně se doporučuje mít aspoň 20-30% plochy stěn pokrytý panely. Takže pro tvou místnost by 6-10 standardních panelů mohlo být rozumný minimum. Rozhodně doporučuju je rozložit po stěnách, hlavně tam, kde se zvuk odráží - proti sobě a na místa, kde nejvíc sedíš. Strop může taky pomoct, ale to už záleží na tom, jak máš prostor uspořádaný.

Rohy určitě nezapomeň! Tam se hromadí basy a jestli chceš čistší zvuk, tak bass trap panely jsou dobrá investice. Můžeš zkusit udělat pár DIY bass trapů třeba z pěny nebo minerální vlny.

Co se týče ceny, zkuste hledat levnější varianty nebo i DIY řešení. Můžeš toho dost ušetřit a přitom zlepšit zvuk. Určitě ti to pomůže při nahrávání a mixování, i malá změna v akustice může udělat velkej rozdíl. Jen se neboj experimentovat a poslouchat, co funguje nejlíp.

161 slov
1.6 minut čtení
7. 4. 2023
Romana Šindelářová
Audacity.cz/Články/Podmínky pro lepší nahrávání
Optimalizace akustického prostoru pro domácí nahrávání: Jak vytvořit ideální akustické prostředí ve vašem domácím studiu pro maximální kvalitu zvukuObjevte, jak optimalizovat akustický prostor ve svém domácím studiu. Naučte se tipy a triky pro maximální kvalitu zvuku a získejte inspiraci pro vaše ...
1000 slov
10 minut čtení
13. 10. 2020
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky