Audacity.cz/Fórum/Co použít na ztlumení zvuku v nahrávacím studiu?

Co použít na ztlumení zvuku v nahrávacím studiu?

Když se chystám natáčet v nahrávacím studiu, vždycky mě trápí otázka, jak správně ztlumit zvuk, aby vše vyznělo co nejlépe. Zajímalo by mě, jaké materiály nebo techniky mohu použít na akustickou izolaci? Mám na mysli nejenom klasické zvukové panely, ale i třeba nějaké alternativní metody, jako jsou závěsy nebo koberce. Odpovídají tyto metody svým účelem? Jaký je vlastně rozdíl mezi pohlcováním zvuku a jeho odrazem? A co se týče umístění mikrofonu, má to nějaký vliv na to, jak moc bude zvuk potlačený? Uvažoval jsem i o použití pěnových bloků, ale nevím, jestli to má význam a jestli se s tím dá dosáhnout dobrého výsledku. Taky by mě zajímalo, jestli si lidé často staví vlastní akustické prvky doma, nebo jestli raději investují do hotových řešení. Rád bych slyšel vaše zkušenosti a doporučení. Co si o tom myslíte? Jaké materiály vás osvědčily a co byste naopak nedoporučili?

145 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2024
Lenka Charvátová

Ztlumení zvuku v nahrávacím studiu je fakt důležitý, pokud chceš, aby tvoje nahrávky zněly dobře. Základ jsou akustické panely, ale i závěsy nebo koberce můžou hodně pomoct. Třeba takový silný závěs na okně ti může snížit odrazy zvuku. Rozdíl mezi pohlcováním a odrazem je v tom, že pohlcující materiály (jako pěnové bloky) zvuk pohltí, zatímco odrazové prostory prostě zvuk vrací zpátky do místnosti. Mikrofon má jasnej vliv na to, jak zvuk zní, takže jeho umístění hraje roli - třeba ho dej dál od zdroje hluku.

Co se týče domácí výroby akustických prvků, spousta lidí si to dělá sami, třeba z kartonů nebo starých matrací, ale hotové řešení může být efektivnější. Osobně bych doporučil vyzkoušet různé kombinace materiálů a sledovat, co funguje nejlíp. Pěnové bloky ano, ale nečekej, že udělají zázraky samy o sobě. Na závěr – investice do dobrého vybavení se vyplatí, ale nezapomeň na experimentování!

145 slov
1.5 minut čtení
2. 6. 2022
Lucie Pražáková

Jo, akustika ve studiu je fakt důležitá. Základní věc jsou zvukové panely, to je jasný, ale jak říkáš, můžeš použít i závěsy nebo koberce. Ty pomáhají pohlcovat zvuk a zmírnit odrazy. Hlavně závěsy by měly být těžké a nejlépe z nějakého savého materiálu, pak to fakt funguje. Koberec na podlaze taky udělá svoje.

Rozdíl mezi pohlcováním a odrazem? Pohlcování znamená, že materiál "vezme" část zvuku, zatímco odraz znamená, že se zvuk odráží zpátky do prostoru. Takže chceš spíš pohlcující materiály.

Umístění mikrofonu hodně ovlivňuje zvuk. Když ho dáš blíž k zdroji zvuku, jako je třeba zpěvák nebo nástroj, tak se ti podaří více potlačit okolní šum.

Pěnové bloky jsou fajn, ale musíš mít kvalitní věci, jinak to moc nepomůže. A ohledně vlastních akustických prvků – spousta lidí si dělá DIY věci doma. Například akustické panely z vaty a dřeva. Hotová řešení jsou lepší pro začátečníky, ale když víš, co děláš, tak si můžeš vyrobit vlastní.

Zkus experimentovat s různými materiály a hlavně testuj zvuk při různých úhlech a vzdálenostech. Není to jednoduchý, ale najdeš to nejlepší pro tvůj prostor.

176 slov
1.8 minut čtení
1. 8. 2022
Vlastimil Tichý
Audacity.cz/Články/Podmínky pro lepší nahrávání
Tlumící materiály a jejich vliv na kvalitu nahrávekJak tlumící materiály ovlivňují akustiku vašeho nahrávacího prostoru a jak je správně umístit pro nejlepší výsledky?
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2021
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky