Audacity.cz/Fórum/Jak daleko od úst by měl být mikrofon pro nejlepší zvuk?

Jak daleko od úst by měl být mikrofon pro nejlepší zvuk?

Zajímalo by mě, co je vlastně ideální vzdálenost mezi mikrofonem a mými ústy, když chci nahrávat nějaký vokál nebo třeba podcast. Slyšel jsem, že to může hodně ovlivnit kvalitu zvuku, ale kolik je to přesně? Mám pocit, že když je mikrofon příliš blízko, tak to může mít za následek příliš velké množství base, nebo jak to nazvat – něco jako "plosivní zvuky"? A naopak, když je moc daleko, tak zase může být nahrávka slabá a nedostatečně čistá. Jakou vzdálenost doporučujete pro běžné použití? Existuje nějaký osvědčený tip nebo pravidlo, které bych měl dodržovat? Zajímalo by mě i, jestli se to liší podle typu mikrofonu – třeba jestli se něco změní u kondenzátorových mikrofonů versus dynamických. A co třeba při používání pop filtru? Jak to všechno ovlivňuje konečný zvuk? Hrozně rád bych znal vaše zkušenosti a rady, protože chci, aby moje nahrávky zněly co nejlépe. Děkuju!

145 slov
1.5 minut čtení
27. 6. 2023
Adéla Kučerová

Ideální vzdálenost mikrofonu od úst je obvykle mezi 10 až 20 centimetry. Když je mikrofon moc blízko, tak můžeš mít problém s plosivními zvuky, což jsou ty otravný P a B, co prostě znějí hrozně. Na druhou stranu, pokud je mikrofon daleko, tak bude nahrávka slabá a ztratí na kvalitě. Je taky dobrý mít na paměti, že kondenzátorové mikrofony jsou citlivější, takže můžou chytit víc detailů, ale i ty plosivní zvuky víc než dynamické. Pokud používáš pop filtr, doporučuji ho umístit kousek před mikrofon, což ti může pomoct eliminovat ty nepříjemný zvuky. Takže zkuste si to najít, experimentovat s tím, jakou vzdálenost ti nejlíp sedne. Jo a nezapomeň kontrolovat gain, aby nebyl zvuk přebuzený.

114 slov
1.1 minut čtení
9. 2. 2023
Markéta Veselá

Když jde o vzdálenost mikrofonu od úst, tak obecně platí, že něco mezi 15 a 30 cm je většinou ideální. Když je mikrofon moc blízko, tak to fakt může způsobit ty plosivní zvuky, což jsou ty "p" a "b" zvuky, co pak znějí hrozně. Naopak, když je moc daleko, tak nahrávka ztrácí na síle a může být víc okolního hluku.

Co se týče tipoů mikrofonů – kondenzátorové mikrofony jsou citlivější, takže s nimi to chce možná být trošku opatrnější a nedávat je úplně blízko. Dynamické mikrofony snesou víc blízkosti bez nějakých velkých problémů.

Pokud používáš pop filtr, ten ti pomůže s těmi plosivními zvuky, takže můžeš klidně mikrofon dát trochu blíž. Ale stejně – fakt to chce najít tu správnou míru. Každý má jinou techniku a hlas, takže to chce trošku experimentovat.

131 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2024
Stanislav Novák
Audacity.cz/Články/Podmínky pro lepší nahrávání
Jak správně umístit mikrofon pro nejlepší výsledky: Tipy a triky pro optimální umístěníObjevte, jak správné umístění mikrofonu může výrazně ovlivnit kvalitu vašeho zvuku. Tento článek nabízí praktické tipy pro různé hudební a hlasové sty...
1000 slov
10 minut čtení
29. 11. 2021
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky