Audacity.cz/Fórum/Jak dostat šum vody do mého projektu v Audacity?

Jak dostat šum vody do mého projektu v Audacity?

Mám takový dotaz ohledně práce s Audacity. Rád bych do svého projektu přidal nějaký zvuk, konkrétně šum vody, abych vytvořil příjemnou atmosféru v pozadí. Uvažuji o tom, jak to udělat správně, abych dosáhl co nejlepšího efektu. Mám už nahrané některé audio stopy, ale chci přidat ten zvuk vody, který by se hezky prolínal s ostatními zvuky. Zkoušel jsem hledat na internetu nějaké free zvuky, ale zatím jsem nenarazil na nic, co by mě zaujalo. V Audacity jsem už pár věcí udělal, ale s přidáváním nových zvuků mám trochu problém. Jak vlastně mohu tento šum vody dostat do mého projektu? Měl by to být nějaký efekt nebo něco jiného? Vím, že Audacity má spoustu funkcí a nástrojů, ale občas se mi v tom ztrácí. Pokud máte nějaké tipy na to, kde najít kvalitní zvuky vody nebo jak je správně nastavit v Audacity, budu moc rád. A co říkáte na mixování? Jak to udělat tak, aby šum vody zněl přirozeně a ne rušil ostatní stopy? Díky moc za každou radu!

168 slov
1.7 minut čtení
10. 8. 2021
Jindřiška Koutná

K šumu vody můžeš zkusit pár věcí. Hlavně se podívej na stránky jako FreeSound.org nebo Zapsplat.com, tam najdeš spoustu zvuků vody zdarma. Můžeš si stáhnout různé zvuky, třeba šumění potoka nebo vlny na pláži, a pak je přetáhnout do Audacity. Jakmile je to v projektu, tak si nastav hlasitost tak, aby to jen jemně doplňovalo ostatní stopy, jinak to bude rušit. Zkus hrát s pánem hlasitosti, aby to bylo příjemný na poslech. Můžeš taky použít efekt 'Equalization' a mírně potlačit střední frekvence, aby to lépe zapadlo do mixu. Pokud ti to pořád připadá moc agresivní, tak klidně přidej trochu reverb efektu, aby to znělo víc prostorně. Klíčem je experimentovat a poslouchat, jak to funguje dohromady.

115 slov
1.2 minut čtení
21. 6. 2024
Dominik Ševčík

Zdravím, šum vody je fakt super pro atmosféru. Můžeš zkusit stáhnout nějaké free zvuky z webů jako Freesound nebo Zapsplat, tam máš spoustu různých nahrávek. Jakmile najdeš ten správný zvuk, jednoduše ho importuj do Audacity přes "Soubor" -> "Importovat" -> "Zvuk". Pak si ho můžeš posunout na časové ose a přizpůsobit. Aby to hezky sedlo s ostatními stopami, zkus snížit úroveň hlasitosti šumu vody, třeba na -10 dB nebo ještě míň. Můžeš taky použít efekty jako "Komprese" nebo "EQ", abys to lépe vyrovnal s ostatními zvuky. Mixování je o tom najít tu správnou rovnováhu. Takže experimentuj a uvidíš, co se ti líbí!

102 slov
1 minut čtení
9. 7. 2024
František Bárta
Audacity.cz/Články/Kreativní použití šumu
Experimentování s přírodními zvuky: Jak použít šum vody a vítr ve vašich projektechObjevte, jak efektivně nahrávat a zpracovávat přírodní zvuky jako šum vody a vítr, aby vaše projekty získaly jedinečnou atmosféru.
1000 slov
10 minut čtení
9. 10. 2020
Filip Bartoš
Přečíst článek
Podobné otázky