Audacity.cz/Fórum/Kde sehnat zvukové vzorky z městského prostředí pro svůj projekt?

Kde sehnat zvukové vzorky z městského prostředí pro svůj projekt?

Potřebuju pomoc, pracuju na projektu, kde chci použít různé zvuky z ulic, jako jsou auta, hlasy lidí, nebo třeba zvuky tramvají. Ale vůbec nevím, kde začít hledat. Zkoušel jsem pár webů s volnými zvuky, ale většinou tam mají jen přírodní zvuky nebo něco takového a já pro svůj projekt potřebuji spíš něco městského. Hledám nějaké kvalitní vzorky, které by se daly dobře použít v Audacity nebo jiných programech pro zpracování zvuku. Myslíte, že existují nějaké speciální stránky, kde se mluví o městských zvucích? Třeba něco jako databáze městských zvuků? A co použití těchto vzorků? Je to komplikované s autorskými právy? Mám strach, abych pak neměl problémy. Byl bych moc vděčný za jakékoliv tipy nebo odkazy na zdroje, které by mi mohly pomoci. Docela se mi to komplikuje a každá rada by byla super!

133 slov
1.3 minut čtení
31. 12. 2024
Alois Hora

Zdar, zkus se podívat na stránky jako FreeSound.org, tam najdeš spoustu zvukových vzorků a máš možnost filtrovat podle různých kategorií, včetně městských zvuků. Další možností je SoundBible nebo Zapsplat, kde taky nabízejí různé zvuky, ale spíš se zaměř na ty, co jsou označené jako „public domain“ nebo mají volnou licenci. Co se týče autorských práv, tak většina zvuků na těchto stránkách má nějakou licenci (např. Creative Commons), takže si pozorně přečti podmínky použití. Většinou bys měl být schopný je použít pro nekomerční projekty bez problémů, ale pokud bys to chtěl použít komerčně, tak se ujisti, že máš správnou licenci. Držím palce s projektem!

103 slov
1 minut čtení
27. 5. 2024
Marek Štefan

Zkus se podívat na weby jako Freesound.org, tam najdeš spoustu různých zvukových vzorků včetně městských. Můžeš filtrovat podle tagů a určitě tam najdeš i zvuky aut, tramvají a lidí. Další možnost je SoundBible nebo zkusit YouTube, kde můžeš najít nějaké videa se zvuky a pak je stáhnout jako audio. Co se týče autorských práv, tak většina vzorků na těchto stránkách má nějakou Creative Commons licenci, takže si dej pozor na to, jak je můžeš použít. Některé zvuky můžeš použít volně, ale jiné si třeba žádají uvedení autora. Hodně štěstí s projektem!

91 slov
0.9 minut čtení
19. 4. 2024
Miroslava Kadlecová
Audacity.cz/Články/Kreativní použití šumu
Kreativní techniky remixu: Jak přetvářet okolní šum na unikátní audio artObjevte, jak můžete přetvářet náhodný šum z vašeho okolí na skutečně unikátní audio umění pomocí kreativních technik remixu. V tomto článku se zaměřím...
1000 slov
10 minut čtení
9. 11. 2020
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky