Audacity.cz/Fórum/Růžový šum na úpravy vokálů v Audacity?

Růžový šum na úpravy vokálů v Audacity?

Chtěl bych se zeptat na něco ohledně úpravy vokálů v Audacity. Nedávno jsem slyšel o růžovém šumu a jeho použití při zpracování zvuku, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje a jestli by se to dalo využít právě na vokály. Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tímto typem šumu a jaký má vliv na kvalitu nahrávek. Mám v plánu upravit nějaké své zpěvy a přemýšlím, zda by růžový šum mohl být dobrou volbou pro vylepšení jejich zabarvení nebo pro odstranění nějakých nežádoucích frekvencí. Mohlo by to pomoci udělat vokály více vyvážené? Jak přesně se to dá aplikovat v Audacity? Je potřeba nějaký speciální plugin, nebo to zvládnu i bez něj? Pokud má někdo tipy nebo rady, jak nejlépe použít růžový šum při editaci vokálů, budu moc vděčný za každou informaci. Mám pocit, že by to mohlo zvýšit kvalitu mého zvuku a rád bych to vyzkoušel, ale nevím, jestli to bude mít smysl. Děkuji všem za odpovědi!

159 slov
1.6 minut čtení
8. 12. 2024
František Šimůnek

Růžový šum může být fajn na úpravu vokálů, protože má rovnoměrnější rozložení frekvencí než bílý šum. Můžeš ho použít třeba na vyplnění prostoru v nahrávce nebo na maskování nějakých nežádoucích zvuků. V Audacity to můžeš udělat tak, že si vytvoříš novou stopu s růžovým šumem (pomocí generování šumu) a pak to mírně smícháš s vokály. Dobrý tip je nastavit úroveň šumu tak, aby to nebylo moc dominantní, ale spíš to jen podpořilo vokály. Jo a nemusíš žádný speciální plugin, Audacity to zvládne. Jenom si dej pozor na EQ, abys odstranil nežádoucí frekvence a udržel vokály jasné. Zkoušej různé poměry a uvidíš, co ti sedne.

104 slov
1 minut čtení
1. 12. 2024
Roman Fojtík

Růžový šum je super na úpravu zvuku, obzvlášť když chceš vyladit vokály. Funguje to tak, že růžový šum má vyváženější frekvence než bílý, což může pomoct zakrýt nějaké nežádoucí zvuky nebo nedostatky ve tvém zpěvu. Můžeš ho použít třeba jako podklad nebo na doladění – stačí ho umístit do mixu spolu s vokály a hezky to obalí ten zvuk. V Audacity to zvládneš i bez pluginu, prostě si vytvoříš track se šumem a pak se hraješ s úrovní hlasitosti, aby ti to sedlo. Zkus experimentovat, někdy menší úpravy udělají velký rozdíl. Takže jo, může to určitě zvýšit kvalitu! Akorát nezapomeň, že méně je někdy víc.

105 slov
1.1 minut čtení
12. 12. 2024
Eliška Holubová
Audacity.cz/Články/Kreativní použití šumu
Jak použít bílý, růžový a černý šum při masteringových procesechObjevte, jak bílý, růžový a černý šum ovlivňují kvalitu masteringových nahrávek a jak je můžete efektivně využít ve svém procesu.
1000 slov
10 minut čtení
1. 11. 2024
Martin Horák
Přečíst článek
Podobné otázky