Jak správně nastavit kompresi při masteringu?
Zdravím všechny audio nadšence! Jsem nováček v oblasti masteringu a poslední dobou se snažím pochopit, jak správně nastavit kompresi a udělat tak své nahrávky co nejlepší. Když jsem načítal různé tutoriály, zjistil jsem, že existuje tolik různých přístupů a technik, že jsem se v tom úplně ztratil. Mám pocit, že je to jako magie – každá rada je jiná a výsledky se liší. Rád bych se zeptal, jaké nastavování komprese doporučujete při masteringu? Jaké parametry byste měli mít na paměti jako attack, release nebo threshold? Kolik dB je vlastně ideální pro zisk? Taktéž mě zajímá, jestli se liší přístup podle žánru hudby, nebo jestli existují nějaké obecné zásady, které platí pro všechny styly. Jak se vyhnout tomu, aby se skladba stala příliš zkreslenou nebo „zubatou“? Máte nějaké tipy na pluginy, které byste doporučili pro mastering? A co takové ty oblíbené triky, které profesionálové používají? Vím, že mastering je o detailech a každý má svůj styl, ale vážně bych ocenil jakoukoli pomoc nebo postřehy. Děkuji moc a těším se na vaše zkušenosti!