Audacity.cz/Fórum/Jaký je nejlepší plugin pro mastering v Audacity?

Jaký je nejlepší plugin pro mastering v Audacity?

Když mluvím o masteringu, tak mám na mysli ten poslední krok, který uděláme před tím, než naše skladba uvidí světlo světa, ne? Ale když člověk používá Audacity, tak jaké možnosti máme, pokud jde o pluginy? Zkoušel jsem už pár věcí, ale pořád mám pocit, že něco chybí. Chci najít ten nejlepší plugin pro mastering. Vím, že Audacity má nějaké základní nástroje, ale co ty externí pluginy? Jaké jsou doporučení? Myslíš, že existuje něco, co by mohlo opravdu zvýšit kvalitu zvuku a udělat ho profesionálnějším? Hlavně bych rád věděl, jestli jsou dostupné i nějaké zdarma verze, protože se nechci zatěžovat s placenými pluginy, když nevím, jestli to bude stát za to. Jaké zkušenosti máte s různými pluginy na mastering a které z nich byste doporučili? Mám konkrétní tipy na EQ nebo kompresory? Je dobré mít v masteringovém procesu nějaké specifické pluginy nebo je lepší se spolehnout na několik osvědčených? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké kurzy nebo tutoriály zaměřené na mastering v Audacity. Jak to vlastně celé funguje a na co si dát pozor? Děkuju všem za rady!

178 slov
1.8 minut čtení
26. 2. 2023
Václav Pešek

Existuje pár zajímavých pluginů, co bys mohl vyzkoušet pro mastering v Audacity. Třeba TDR Kotelnikov je super kompresor a navíc zdarma. Pak je tady Voxengo Span, což je skvělý analyzátor spektra, abys viděl, jak se tvoje skladba chová. Pokud jde o EQ, doporučuji vyzkoušet MEqualizer od MeldaProduction, mají free verzi a dost toho umí.

Základní nástroje v Audacity jako kompresor nebo limiter jsou fajn, ale opravdu to chce něco navíc, aby to znělo profesionálněji. Je dobré mít nějaké osvědčené pluginy, které umějí udělat rozdíl ve zvuku.

Ohledně tutoriálů, na YouTube najdeš spoustu videí zaměřených na mastering v Audacity, takže si můžeš projít různé metody a techniky. Určitě se podívej na to, jak správně nastavit úrovně a použít efektivně EQ a kompresi. Hlavně dávej pozor na to, abys nepřehnal s úpravama, jinak ti to může zničit přirozený zvuk. Tak držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
16. 4. 2024
Patrik Duchoň

Takže, pokud hledáš pluginy pro mastering v Audacity, mám pár tipů. Třeba Ozone Imager nebo Voxengo Span jsou super zdarma pluginy na vizualizaci a stereo imaging. Na EQ můžeš zkusit TDR Nova – to je dobrý dynamický EQ. Co se týče kompresorů, tak ReaComp od Reaperu je taky fajn a zdarma. Nezapomeň na limiter, třeba LoudMax – ten ti pomůže s maximální hlasitostí bez zkreslení.

Některé tyhle pluginy jsou VST, takže si musíš pohlídat, jestli je Audacity podporuje. Ohledně kurzů, koukni na YouTube – tam je spousta tutoriálů zaměřených na mastering v Audacity, najdeš tam i tipy jak kombinovat různé efekty.

Hlavně experimentuj! Někdy stačí jen pár osvědčených pluginů a udělat s nimi správné nastavení. Neboj se zkoušet a poslouchat výsledky – to je klíč k tomu, aby ses dostal na profesionálnější úroveň.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 8. 2023
Rudolf Žižka
Audacity.cz/Články/Digitální mastering
Nejlepší pluginy pro digitální mastering: Jak si vybratPodívejte se na náš seznam must-have pluginů pro digitální mastering a naučte se, jak je efektivně využívat při masteringu. Zjistěte, které pluginy by...
1000 slov
10 minut čtení
22. 9. 2022
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky