Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když mi při nahrávání hučí mikrofon?

Co dělat, když mi při nahrávání hučí mikrofon?

Mám problém s nahráváním audia v Audacity. Když začnu nahrávat, tak mi přijde, že mikrofon prostě hučí jako blázen. Zkoušel jsem různý nastavení, ale to hučení tam pořád je. Hlavně když zachytávám nějaký tichý zvuky nebo mluvím potichu, tak to hrozně ruší a kazí mi to celý záznam. Zjistil jsem, že to není ani problém s kabelem, protože jsem ho už několikrát vyměnil a zkoušel jsem i jiný mikrofon. Hlavně nevím, jestli je to nějaký problém s nastavením v Audacity nebo jestli za to může okolní hluk nebo něco jiného. Taky mě zajímá, co by mohlo způsobovat ten šum – je možné, že je to třeba špatné napájení mikrofonu nebo nějaký interference od jiných zařízení? Měl jsem i na mysli, jestli by pomohlo použít nějaký filtr pro odstranění šumu, ale nevím, jak na to. Vlastně bych chtěl vědět, co všechno bych měl zkontrolovat a jaké kroky bych měl podniknout, abych se toho hučení zbavil. Takže pokud někdo máte tipy nebo zkušenosti s podobným problémem, moc bych ocenil vaši pomoc!

169 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2024
Jindřiška Zajícová
Jindřiška Zajícová

Zkus se podívat na tyhle věci. Zaprvé, zkontroluj, jestli máš mikrofon správně nastavený v Audacity. Někdy pomůže přepnout vstupní zařízení. Zkus v nastavení snížit citlivost mikrofonu, protože když je moc citlivý, chytá všechno, co je okolo – i šum z okolí. Taky zkus nahrávat v jiném prostředí, kde je méně hluku, nebo aspoň zavři okna a dveře.

Další věc – jestli máš externí zvukovou kartu, ověř, že je v pořádku a že je správně připojená. Můžeš zkusit i jiný USB port pro mikrofon. Někdy může být problém s napájením mikrofonu, pokud je napájený bateriemi nebo přes USB, tak to zkontroluj.

Pokud nic z toho nepomůže, můžeš vyzkoušet různé filtry na odstranění šumu přímo v Audacity. Je tam funkce „Odstranit šum“, která funguje docela dobře, ale musíš mít vzorek ticha na začátku nahrávky, aby se to naučilo. A nakonec, pokud ti to moc hučí i při jiných nahrávkách s jinými mikrofony, tak by to mohlo být i problém s počítačem nebo jeho nastavením. Zkrátka hledej různé možnosti a kombinace.

169 slov
1.7 minut čtení
29. 10. 2021
Žaneta Staňková
Žaneta Staňková

Zkus zkontrolovat pár věcí. V první řadě se podívej na gain mikrofonu – jestli je moc nahoru, tak to může šumět víc. Zkus snížit úroveň nahrávání v Audacity, třeba to pomůže. Jestli máš USB mikrofon, zkontroluj porty a zkus jiný počítač, jestli je to jen u tebe. Můžeš taky vyzkoušet jiný software na nahrávání, abys viděl, jestli je problém fakt v Audacity. Dále by se mohlo jednat o rušení od jiných elektronických zařízení, takže vypni všechno, co jde. Pokud máš nějaký externí zvukový interface, zkontroluj jeho nastavení a napájení. Pokud ti to šumí pořád, zkus použít nějaký plugin pro odstranění šumu, třeba Noise Reduction v Audacity. Když všechno selže, tak bych doporučil vyzkoušet jiný mikrofon nebo poslat ten svůj na reklamaci. Měj štěstí!

123 slov
1.2 minut čtení
19. 2. 2023
Richard Horálek
Richard Horálek