Audacity.cz/Fórum/Proč mi efekt nefunguje na nahrávce v Audacity?

Proč mi efekt nefunguje na nahrávce v Audacity?

Mám problém s Audacity a už jsem zkoušel snad všechno, co mě napadlo. Když se pokouším použít nějaký efekt na své nahrávce, tak se to prostě neprojeví. Zkoušel jsem různé efekty jako reverb, echo a další, ale výsledný zvuk je pořád stejný jako předtím. Zajímalo by mě, jestli mám něco špatně nastaveného nebo jestli to může být třeba kvůli tomu, že pracuju s formátem nahrávky, který Audacity nezvládá tak snadno. Mám nahrávky ve formátu WAV a MP3, ale i tak nic nefunguje. Zkoušel jsem i různé verze programu, ale ani to nepomohlo. A taky nevím, jestli se to má aplikovat na celou stopu, nebo jestli musím udělat nějaký výběr. Hlavně mi přijde zvláštní, že když si efekt předem poslechnu v preview okně, tak to zní skvěle, ale když to aplikuju na stopu, tak se nic nezmění. Nevíte někdo, co bych mohl dělat špatně? Už mě to fakt štve a nevím kam se obrátit. Předem díky za jakoukoli radu.

158 slov
1.6 minut čtení
16. 12. 2024
Eduard Malík
Eduard Malík

Ono to může být víc věcí. Zkus se podívat, jestli máš nahrávku vybranou, když aplikuješ efekt. Když nic neoznačíš, tak efekt nemusí fungovat. Také zkontroluj, jestli nejsou efekty aplikovány na správnou stopu. Můžeš mít třeba víc stop a aplikovat je na tu, co neslyšíš. Zkus taky udělat "Bounce" nebo "Mix" stopy, aby se efekt projevily. A pokud ti funguje preview, ale ne při aplikaci, tak se ujisti, že nemáš nějaký problém s exportem nebo nastaveními zvuku. Někdy může pomoct i restart Audacity nebo počítače. Jestli to nepomůže, zkus přeinstalovat program nebo zkontrolovat pluginy, co používáš.

95 slov
1 minut čtení
26. 3. 2024
Simona Vondrová
Simona Vondrová

Zní to frustrující. Zkus se ujistit, že efekt opravdu aplikuješ správně. Občas je potřeba vybrat část stopy, na kterou chceš efekt použít, nebo pokud chceš efekt na celou stopu, tak ji musíš mít vybranou celou. Pak zkus zkontrolovat, jestli máš nahrávku v nějakým „správným“ formátu – WAV by měl být v pohodě, MP3 občas dělá problémy. Taky se podívej na výstupní úroveň po aplikaci efektu – možná je to tichý nebo je tam nějaký problém s gainem. Pokud to pořád nefunguje, zkus restartovat Audacity nebo se podívat do nastavení, jestli tam něco není divně nastavený. A poslední věc, co mě napadá – zkontroluj, jestli nemáš zapnutý režim „mute“ na stopě nebo něco podobnýho.

113 slov
1.1 minut čtení
4. 7. 2024
Martin Sýkora
Martin Sýkora