Audacity.cz/Fórum/Jak spojit dva audio soubory v Audacity?

Jak spojit dva audio soubory v Audacity?

Potřeboval bych poradit ohledně Audacity, konkrétně jak správně spojit dva různé audio soubory dohromady. Mám tu dvě nahrávky, které chci sloučit do jedné, ale nejsem si jistý, jak na to. Zkoušel jsem je importovat, ale pořád nevím, co udělat, abych je mohl spojit a vytvořit jeden celistvý zvukový soubor. Chtěl bych, aby výsledný soubor měl plynulý přechod mezi těmi dvěma nahrávkami, takže by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly pomoct při jejich skládání. Vím, že Audacity má spoustu funkcí na úpravy a efektování zvuku, ale pro mě je teď důležité jen to základní spojení. Může někdo prosím popsat, jaký je postup krok za krokem? Jaké nástroje mám použít? A co když budou mít ty nahrávky jinou hlasitost? Jak to vyřešit? Budu moc vděčný za každou radu a zkušenost!

134 slov
1.3 minut čtení
10. 11. 2024
Jan Valenta
Jan Valenta

Spojení dvou audio souborů v Audacity je vlastně docela jednoduchý proces. Tady je, jak na to:

1. Importuj soubory: Otevři Audacity a klikni na "File" > "Import" > "Audio..." a vyber oba soubory, které chceš spojit. Měly by se ti objevit jako dvě oddělené stopy.

2. Uprav umístění: Pokud chceš, aby se audio soubory spojily, musíš je přetáhnout k sobě. Použij nástroj pro výběr (kurzor) a jednoduše jednu stopu posuň na začátek druhé stopy.

3. Plynulý přechod: Pokud chceš udělat plynulý přechod mezi nahrávkami, můžeš použít efekt "Fade In" nebo "Fade Out" na začátek jedné a na konec druhé stopy. Vyber část, kterou chceš upravit, pak v menu klikni na "Effect" a vyber ten správný efekt.

4. Úprava hlasitosti: Pokud jsou nahrávky s různou hlasitostí, můžeš je vyrovnat pomocí "Amplify" nebo "Normalize" efektů. Zvol si stopu, vyber ji a pak jdi na "Effect" a vyber jeden z těchto efektů.

5. Exportuj hotovou skladbu: Až budeš spokojený s výsledkem, stačí to exportovat jako jeden audio soubor. Klikni na "File" > "Export" a vyber formát, který chceš.

A to je vše! Mělo by ti to pomoct spojit ty nahrávky dohromady. Hlavně si hraj s efekty a úpravami, aby to znělo co nejlíp.

196 slov
2 minut čtení
20. 11. 2023
Stanislav Skála
Stanislav Skála

Spojit dva audio soubory v Audacity je docela snadné. Nejprve otevři Audacity a pak použij možnost "Import" pro nahrání obou souborů. Jakmile je máš na časové ose, tak můžeš oba přetáhnout vedle sebe. Když je chceš sloučit do jednoho, tak je můžeš vybrat (drž klávesu Shift a klikni na oba) a pak zvol "Mix" v menu. Tím se vytvoří jeden zvukový soubor.

Pokud se ti nahrávky liší v hlasitosti, můžeš použít efekt "Normalize" nebo "Amplify" na úpravu hlasitosti. Stačí vybrat jednotlivé stopy a pak aplikovat ten efekt, aby to znělo vyrovnaně. Je dobrý mít na paměti, že můžeš také použít přechody, pokud chceš plynulejší spojení mezi nahrávkami - zkus třeba efekt "Fade In" nebo "Fade Out" na konci jedné stopy a začátku druhé.

No a nakonec nezapomeň výsledek exportovat jako nový audio soubor, ať to máš všechno pohromadě. Snad to pomůže!

139 slov
1.4 minut čtení
14. 10. 2023
František Duchoň
František Duchoň