Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit Audacity pro vícestopové nahrávání jinglů?

Jak nastavit Audacity pro vícestopové nahrávání jinglů?

Zdravím všechny zvukové nadšence! Chtěl bych se zeptat, jak vlastně správně nastavit Audacity pro vícestopové nahrávání jinglů. Mám v plánu vytvořit několik jinglů pro svůj podcast a chci, aby to znělo co nejlépe. Když jsem zkoušel nahrávat více stop najednou, měl jsem problém s tím, že zvuky byly nějaké rozmazané a celkově to neznělo tak, jak bych si představoval. Přemýšlel jsem, jestli je potřeba něco specifického nastavit v preferencích nebo v projektu, aby to fungovalo tak, jak má. Mám také různé mikrofony a nevím, jak je správně zapojit do počítače a nastavit v Audacity. Může mi někdo poradit, jak na to? Jaké by měly být ideální vstupy a výstupy? A co se týče mixování těch stop? Jak dosáhnout dobrého vyvážení mezi jednotlivými nahrávkami? Omlouvám se za možná zmatené otázky, ale rád bych se naučil něco nového a zlepšil své dovednosti v oblasti zvuku. Předem díky za každou radu a tipy na to, jak udělat vícestopové nahrávání co nejjednodušší a nejefektivnější!

160 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2023
Josef Stehlík
Josef Stehlík

Nastavit Audacity na vícestopové nahrávání je v podstatě jednoduchý proces, ale chce to pár triků. Nejprve se ujisti, že máš správný zvukový zařízení nastavený v preferencích. Jdi do ‚Edit‘ -> ‚Preferences‘ -> ‚Devices‘ a zvol si vstup a výstup podle toho, co používáš (pokud máš externí zvukovou kartu, to je nejlepší). Zkontroluj, jestli jsou mikrofony dobře připojené a rozpoznané systémem.

Pak si nastav stopy. Když chceš nahrávat víc stop najednou, musíš mít vybranou možnost pro vícestopové nahrávání - pak klikni na ‚Add New‘ pro každou stopu, kterou chceš použít. Nezapomeň na to, že pokud nahráváš různé zdroje (např. různé mikrofony), tak dej pozor na latenci a synchronizaci.

Mixování je pak další úkol. Můžeš upravovat hlasitosti jednotlivých stop pomocí posuvníků na levé straně každé stopy. Neboj se experimentovat s EQ a efekty, aby ses dostal k tomu správnému zvuku. A hlavně – nezapomeň ukládat práci! Hlavně ti doporučuju zkusit nahrávat každý jingle samostatně a pak je smíchat, někdy to vyjde líp než všechno nahrávat najednou.

164 slov
1.6 minut čtení
25. 4. 2024
Blanka Kroupová
Blanka Kroupová

Nastavení Audacity pro vícestopové nahrávání není zas tak těžké, ale chce to pár kroků. První věc, co udělej, je zkontrolovat, jestli máš správně nastavený vstup. Pokud máš víc mikrofonů, doporučuju kvalitní audio interface, abys mohl nahrávat všechny mikrofony najednou bez zpoždění. Takže zapojí je do interface a ten do PC. Potom v Audacity jdi do Preferences (Nastavení) a nastav tam audio zařízení. Vyběr si input/output zařízení podle toho, co máš. Měl bys mít něco jako "asio" pro nízkou latenci, to je fakt důležitý.

Další věc - když už máš stopy nahraný, zaměř se na mixování. Používej fader-y pro vyvážení hlasitosti jednotlivých stop, a snaž se použít ekvalizér na každou stopu zvlášť. Tím dosáhneš čistějšího zvuku a odstraníš nežádoucí frekvence. Mysli taky na panoramu - ne všechno musí být uprostřed. Pro jingly to chce trochu prostoru, tak zkus posunout některé stopy více vlevo nebo vpravo.

A ještě tip - nahraj si pár demo verzí a nech je uležet. Pak se na to podívej s odstupem, třeba uslyšíš něco, co ti uniklo. Hlavně klid a užij si proces! Tak hodně štěstí!

177 slov
1.8 minut čtení
8. 1. 2025
Kateřina Poláková
Kateřina Poláková