Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit Audacity pro nahrávání dvou nástrojů najednou?

Jak nastavit Audacity pro nahrávání dvou nástrojů najednou?

Chtěl bych se zeptat, jak to vlastně funguje s nahráváním dvou různých nástrojů současně v Audacity. Mám k dispozici akustickou kytaru a klávesy, a rád bych je nahrál dohromady, ale nevím, jak správně nastavit program. Zkoušel jsem to už několikrát, ale buď se mi podaří nahrát jen jeden nástroj a druhý pak nemám, nebo se mi mixují zvuky dohromady a já chci mít každý nástroj na samostatné stopě. Možná je něco, co jsem přehlédl v nastavení? Také by mě zajímalo, jaké mikrofony nebo vstupní zařízení byste doporučili pro tento účel. Mám pocit, že když to udělám špatně, tak mi to zkazí zvukovou kvalitu. A co se týče výběru kanálů ve zvukovém zařízení, je potřeba něco speciálního? Rád bych se naučil nahrávat profesionálněji a myslím si, že nahrávání více nástrojů najednou mi hodně pomůže v tvorbě skladeb. Když už o tom mluvím, jaký je nejlepší způsob pro synchronizaci dvou nástrojů při nahrávání? Slyšel jsem o různých technikách, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší použít v mé situaci. Děkuji moc za každou radu a tip, který by mi mohl pomoci k úspěšnému nahrávání.

183 slov
1.8 minut čtení
2. 10. 2022
Ivana Tvrdíková
Ivana Tvrdíková

Takhle, pokud chceš nahrávat dva nástroje v Audacity, potřebuješ víc než jeden vstup. Musíš mít audio interface, co umí dvě stopy zároveň, jinak ti to nebude fungovat. Když to máš, nastav Audacity tak, že v preferencích vybereš ten tvůj interface jako vstupní zařízení. Pak si vytvoř dvě stopy – jednu pro kytaru a druhou pro klávesy. Každou stopu můžeš nahrávat nezávisle, ale musíš mít správně prolinkovaný ten interface.

Co se týče mikrofonů, na kytaru bych doporučil kondenzátorový mikrofon, ten zachytí detaily hezky. Na klávesy můžeš jít buď přes DI box, nebo přímo z výstupu kláves do interfacu. Tím se vyhneš šumu.

Ohledně synchronizace, nejlepší je udělat nějaký akord nebo zvuk na začátku – to ti pak pomůže s úpravou při mixu. A pamatuj, že musíte hrát společně, jinak se to pak špatně synchronizuje. Když se ti to podaří, získáš skvělou zvukovou kombinaci a můžeš s tím pak pracovat. Hodně štěstí!

148 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2025
Libor Doležel
Libor Doležel

Nahrávání dvou nástrojů v Audacity je celkem jednoduché, ale chce to pár věcí udělat správně. Nejprve potřebuješ zvukovou kartu, co umí víc než jeden vstup. Ideální jsou USB audio interface, co mají aspoň dva kanály. Takže třeba Focusrite Scarlett nebo Behringer UMC22 by měla fungovat. Pak si k tomu pořiď dobrý mikrofon na kytaru a nějaký směrný na klávesy.

Ve Audacity otevři Preferences (Nastavení) a nastav audio vstup na tu zvukovku, co máš. Potom si v hlavním okně přidej dvě stopy (tracky), klikni na "Tracks" a vyber "Add New" > "Mono Track" pro každé zařízení zvlášť. To ti umožní nahrávat každý nástroj do samostatné stopy.

Co se týče synchronizace, zkus použít metronom nebo klikat do rytmu na začátku nahrávání, aby ses ujistil, že oba hrajete ve stejném tempu. Je to dost důležité, pokud chceš mít věci pěkně pohromadě. Je dobrý to zkoušet a pak se vrátit k nahrávce a případně upravit.

Hlavně si dej pozor na úrovně signálu, aby ti to nepřeskočilo do červené, jinak bude zvuk zkreslený. Takže hodně štěstí s nahráváním a neboj se experimentovat!

175 slov
1.8 minut čtení
10. 1. 2025
Šárka Kočová
Šárka Kočová