Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když mi signál šumí nebo je slabý?

Co dělat, když mi signál šumí nebo je slabý?

Mám problém se signálem, když nahrávám zvuk. Přijde mi, že pořád slyším nějaké šumy, a to i když je mikrofon blízko. Zkoušel jsem už několikrát nastavit úroveň citlivosti, ale i tak se mi zdá, že kvalita zvuku je prostě slabá. Někdy mám pocit, že je to tím, že jsem v místnosti, která má špatnou akustiku. Může mít vliv na signál i rozložení nábytku nebo třeba to, jak moc jsou zavřené dveře? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké tipy a triky, jak zvýšit kvalitu signálu nebo co udělat pro to, aby přestalo to šumění. A co třeba použití nějakého filtru nebo pluginu v Audacity? Je dobré zkoušet různé formáty nahrávání? Mám také pocit, že kabel od mikrofonu může být příčinou problému – je lepší investovat do nového kabelu, nebo stačí jen zkontrolovat spojení? Jak moc důležitý je samotný mikrofon pro kvalitu zvuku? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady. Jaké máte tipy na řešení tohoto problému?

155 slov
1.6 minut čtení
19. 12. 2024
Tomáš Roubal
Tomáš Roubal

Zní to jako dost frustrující problém. Když máš šum nebo slabý signál, zkús sa najprv pozrieť na akustiku miestnosti. Ak sú v nej tvrdé povrchy, ako sú steny alebo podlahy, zvuk sa odráža a to môže spôsobovať šum. Možno by pomohlo pridať nejaké akustické panely alebo aspoň zavesiť deky okolo.

Nábytok tiež ovplyvňuje akustiku, takže ak máš miestnosť nabitú nábytkom, skús to rozmiestniť inak. Dvere by mali byť zatvorené, aby sa znížil hluk z okolia.

Čo sa týka mikrofónu, tak fakt, že je blízko je super, ale aj kvalitný mikrofón je kľúčový. Ak máš možnosť, tak skús iný mikrofón a uvidíš, či sa niečo zmení.

Kábel môže byť tiež problém – skontroluj ho dôkladne a ak je starý alebo poškodený, zváž kúpu nového. Pri nahrávaní vo formáte to tiež skúšaj, niektoré formáty majú lepšiu kvalitu ako iné.

A filtry alebo pluginy v Audacity môžu trochu pomôcť, ale najlepšie je mať už na začiatku kvalitný signál bez šumu. Držím palce, snáď niečo z toho pomôže!

162 slov
1.6 minut čtení
23. 1. 2024
Josef Jirásek
Josef Jirásek

Když ti signál šumí nebo je slabý, můžeš zkusit pár věcí. První je akustika místnosti – jestli máš holé stěny, může se zvuk odrážet a vytvářet šumy. Zkus přidat nějaké závěsy nebo koberce. Rozložení nábytku taky hraje roli, tak si s tím pohraj. Zavřené dveře by měly pomoct, ale i tak, pokud je místnost malá a plná věcí, může to být problém.

Co se týče mikrofonu, tak určitě je důležitý. Kvalitní mikrofon udělá hodně, ale i kabel může být problém. Zkontroluj ho, a pokud je starý nebo poškozený, investice do nového se vyplatí.

Úroveň citlivosti nastavuj opatrně – pokud je moc vysoká, chytíš i šumy v pozadí. Použití filtrů nebo pluginů v Audacity může pomoct, ale snaž se nejdřív problém vyřešit na úrovni nahrávání.

Formát nahrávání zkusit můžeš, ale většinou záleží víc na kvalitě vybavení než na formátu. Takže to chce hlavně experimentovat a zkoušet různý nastavení a pak uvidíš, co ti sedne.

152 slov
1.5 minut čtení
10. 2. 2023
Marie Vacková
Marie Vacková