Jaké efekty použít pro filmovou atmosféru?
V poslední době jsem se začal více zajímat o filmovou produkci a chtěl bych se zeptat, jaké zvukové efekty byste doporučili pro vytvoření silné filmové atmosféry. Myslím, že zvuk je klíčový prvek, který dokáže posunout celý projekt na úplně jinou úroveň, ale je toho tolik, co nevím. Jaké konkrétní efekty byste použili k dotvoření napětí ve scénách? Co třeba ambientní zvuky, jako jsou šum lesa nebo městská kulisa? Jak se dá s pomocí zvuku navodit pocit strachu nebo romantiky? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické techniky mixování, které by mohly ještě více umocnit celkovou atmosféru filmu. Například, když chci, aby divák cítil úzkost, jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit? A co prostorové efekty – jak je správně použít, aby to ve výsledku znělo realisticky a působivě? Mám také na mysli různé pluginy a software – které z nich jsou podle vás nejlepší pro práci s filmovými efekty? Jakou roli hrají reverby a delaye v tomto procesu? Všechno mi přijde velmi zajímavé a rád bych se dozvěděl víc od těch, kdo už mají s tvorbou zvuku pro film nějaké zkušenosti. Děkuji předem za vaše tipy a rady!