Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávce?

Jak se zbavit šumu v nahrávce?

Když nahrávám zvuk, bohužel se mi často stává, že do nahrávky proniká šum. Mám na mysli ten otravný zvuk na pozadí, který ruší celý dojem z nahrávky. Zkoušel jsem už několik triků, jako je použití různých mikrofonů a snažil jsem se nahrávat v klidném prostředí, ale pořád to není ono. Vždycky mám pocit, že ten šum je příliš silný a kazí to celkový výsledek. Chtěl bych se zeptat, jestli existují nějaké konkrétní techniky nebo postupy, jak se tohoto šumu efektivně zbavit při úpravě v Audacity? Slyšel jsem o různých nástrojích na odstraňování šumu, ale nejsem si jistý, jak přesně fungují nebo jak je správně použít. Je lepší to dělat před nahráváním a snažit se minimalizovat šum už během procesu, nebo se na to soustředit až při postprodukci? Můžete mi doporučit nějaké tipy nebo triky, co funguje nejlépe? Děkuji předem za všechny rady a zkušenosti!

144 slov
1.4 minut čtení
29. 8. 2024
Renata Háchová
Renata Háchová

Šum v nahrávkách je fakt otravnej, ale daj se s tím dělat věci. Pokud chceš něco udělat už během nahrávání, zkus použít pop filtr a umístění mikrofonu co nejblíž k tomu, co nahráváš. Taky se vyhni nahrávání v místnostech s odrazem zvuku, třeba s holýma zdíma nebo oknama. Zkus nahrávat v nějaký vodě odhlučněný místnosti.

Pak, co se týče Audacity, tak tam máš nástroj pro odstranění šumu. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen ten šum. V menu vyber Efekty -> Odstranit šum a dej „Získat profil šumu“. Potom to aplikuješ na celou nahrávku. Ale pozor, moc to nevyčistěj, jinak ti to může zkazit i kvalitu hlavního zvuku.

Další věc, co můžeš zkusit, je EQ – prostě vysekat frekvence, kde se ten šum nachází. Taky doporučuju se podívat na kompresi a normalizaci zvuku, to občas pomůže s celkovým dojmem.

Když už máš nahrávku, tak něco udělat během postprodukce je určitě dobrý nápad. Ale snaž se minimalizovat šum už předtím, to je vždycky lepší. Takže kombinace obojího ti může hodně pomoct.

168 slov
1.7 minut čtení
2. 2. 2025
Anna Kolářová
Anna Kolářová

Když jde o šum v nahrávkách, je dobrý začátek už při samotném natáčení. Zkus si vybrat místo, kde je co nejmenší hluk – třeba zavři okna, vypni ventilátor nebo cokoliv, co dělá zvuk. Mikrofon umísti blíž k tomu, co nahráváš, to ti pomůže zredukovat okolní šum.

Pokud už je šum v nahrávce a chceš se ho zbavit v Audacity, tak tady je pár tipů. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je slyšet jen šum. Pak jdi do menu Efekty, vyber Odstranit šum a klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celou nahrávku a znovu otevři ten efekt a nastav si hodnoty – začni s těmi defaultními a uvidíš.

Někdy můžeš použít i kompresor nebo ekvalizér, aby ses zbavil určitých frekvencí, které ruší. Když to budeš dělat, opatrně s tím, aby ti to nezkazilo kvalitu hlavního zvuku.

Celkově je lepší se snažit minimalizovat šum už při nahrávání, ale když už něco máš, tak tyhle úpravy v Audacity by měly pomoct. Hlavně to zkoušej a experimentuj s různými nastaveními.

164 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2024
Michal Burian
Michal Burian