Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit nepříjemných zvuků v nahrávce pomocí EQ?

Jak se zbavit nepříjemných zvuků v nahrávce pomocí EQ?

Zdravím, narazil jsem na problém při úpravě svých nahrávek ve studiu, konkrétně v Audacity. Mám pár zvukových stop, které obsahují opravdu nepříjemné a rušivé zvuky, které mi kazí celkový dojem z nahrávky. Vím, že EQ může být užitečný nástroj pro odstranění nežádoucích frekvencí, ale nejsem si jistý, jak přesně na to. Jak mám začít s tímto procesem? Které frekvence bych měl hledat, abych se zbavil šumů nebo pískání? Je lepší použít nízké filtry na odstranění basových ruchů, nebo spíše vysoké filtry, když mám problém s sykavkami? Jak moc bych měl upravovat jednotlivé pásma a jestli je lepší dělat tyto úpravy na jednotlivých stopách zvlášť nebo na celém mixu najednou? Nemám s EQ moc zkušeností, takže jaké tipy byste doporučili? Třeba nějaké konkrétní nastavení nebo techniky, které by mohly pomoci? Děkuji předem za všechny rady.

134 slov
1.3 minut čtení
10. 2. 2023
Magdaléna Dvořáková
Magdaléna Dvořáková

Začněte tím, že si nahrávku poslechnete a identifikujete ty nejhorší zvuky. U sykavek se často pohybujeme kolem 5-10 kHz, tam byste mohli použít úzký pásmový filtr a trošku to potlačit. Naopak basové ruchy, jako šum nebo houpání, můžete zkusit ořezat v nižších frekvencích, třeba pod 80 Hz. V Audacity máte možnost použít nejdřív high-pass filtr na odstranění nežádoucího basového šumu. Na jednotlivých stopách je lepší začít, abyste si byli jistí, co děláte. Potom můžete vyfiltrované stopy smíchat. Při úpravách buďte opatrní - málo někdy znamená víc. Zkuste to pomalu a sledujte, jak to ovlivňuje celkový zvuk. Může to chvíli trvat, ale když se s tím trochu pohrajete, určitě dosáhnete lepšího výsledku.

111 slov
1.1 minut čtení
26. 8. 2024
Eduard Škoda
Eduard Škoda

Pokud chceš zbavit nahrávku nepříjemných zvuků, EQ je fakt skvělý nástroj. Začni tím, že si poslechneš, co ti tam vadí. Obecně platí, že pískání a sykavky můžeš utlumit někde mezi 3kHz až 6kHz. Zkus udělat úzký pásmový filtr a snižovat tyto frekvence, dokud to nebude lepší. Na basové ruchy, co dělaj nepořádek, se podívej na frekvence kolem 80Hz až 150Hz – tam bys mohl použít low-cut filtr, aby ses těch basů zbavil.

Co se týče úpravy, osobně doporučuju dělat to na jednotlivých stopách místo celého mixu. Budeš mít víc kontroly a slyšíš lépe, co děláš. S úpravami buď opatrný – přílišné snížení může udělat zvuk tenkým nebo umělým. Zkus začít s menšími změnami, třeba -3dB a pak ladit podle potřeby.

Je dobrý mít na paměti, že EQ není kouzelný hůlka – pokud je zvuk fakt špatnej, možná to bude chtít i jiný metody jako noise reduction nebo jiný efekty. Ale EQ je rozhodně dobrý začátek!

155 slov
1.6 minut čtení
19. 11. 2024
Šárka Hradilová
Šárka Hradilová