Audacity.cz/Fórum/Co je to dynamický ekvalizér a jak ho nastavit v Audacity?

Co je to dynamický ekvalizér a jak ho nastavit v Audacity?

Zajímalo by mě, co vlastně je ten dynamický ekvalizér? Slyšel jsem o tom, že se s ním dají udělat zázraky při zpracování zvuku, ale nějak se v tom nevyznám. Vím, že klasický ekvalizér slouží k úpravě frekvencí, ale co dělá ten dynamický? Jaký je mezi nimi rozdíl? A hlavně bych chtěl vědět, jak takový dynamický ekvalizér nastavit v programu Audacity. Existuje na to nějaký postup nebo tipy, které by mi pomohly? Přijde mi, že když udělám špatné nastavení, zvuk může znít úplně divně. Mám strach, že když nebudu vědět, co dělám, tak to spíš pokazím než vylepším. Můžete mi prosím doporučit nějaké konkrétní hodnoty pro nastavení nebo čemu se vyhnout? Rád bych slyšel i vaše zkušenosti s používáním dynamického ekvalizéru v Audacity. Jaké jsou nejčastější chyby, které lidé dělají a jak se jim vyhnout? Mám pocit, že pokud se naučím používat dynamický ekvalizér správně, mohl bych dosáhnout mnohem kvalitnějšího zvuku ve svých projektech. Takže pokud máte nějaké tipy nebo triky, které byste mohli sdílet, budu moc vděčný!

167 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2023
Václav Procházka
Václav Procházka

Dynamický ekvalizér je něco jako kombinace klasického ekvalizéru a kompresoru. Mění úroveň frekvencí na základě hlasitosti signálu. Takže když je nějaká frekvence příliš silná, dynamický ekvalizér ji ztlumí, a když je slabá, tak ji posílí. To ti pomůže vyhnout se problémům s mudrlanty nebo syčivými zvuky v nahrávkách. Rozdíl oproti normálnímu ekvalizéru je v tom, že ten statický prostě jenom nastavíš a on to dělá pořád stejně, zatímco dynamický reaguje na to, co se děje ve zvuku.

V Audacity to moc složité není. Otevři efekt „Dynamický ekvalizér“ a nastav si frekvence, které chceš ovlivnit. Obvyklá doporučení jsou upravit střední frekvence (okolo 1 kHz) a výšky (10 kHz a více) pro zpěv, nebo basy pro hudbu. Co se týče konkrétních hodnot, to záleží na tvém projektu, ale zkus začít s mírným ztlumením kolem 3-5 dB na problematických frekvencích a pak doladit podle potřeby.

Vyhni se extrémním nastavením – moc velké boosty nebo cuty můžou znít divně a uměle. A nezapomeň poslouchat změny v kontextu celé skladby – co zní dobře jako samostatný prvek nemusí znít tak skvěle ve mixu. Časté chyby lidi jsou, že to přeženou s kompresí nebo si nevšimnou fázového posunu, který může vzniknout. Zkus experimentovat a poslouchat, co děláš. To je nejlepší cesta, jak se naučit používat dynamický ekvalizér.

209 slov
2.1 minut čtení
16. 7. 2024
Vladimíra Musilová
Vladimíra Musilová

Dynamický ekvalizér je vlastně kombinace ekvalizéru a kompresoru. Umožňuje upravit frekvence, ale na rozdíl od klasického ekvalizéru to dělá podle úrovně signálu. Zjednodušeně řečeno, když je zvuk příliš hlasitý, sníží určité frekvence, a když je tichý, tak je zvýší. To znamená, že můžeš lépe ovládat zvuk v různých dynamických situacích bez toho, aby to znělo uměle.

V Audacity si dynamický ekvalizér najdeš v efektech. Je dobré začít s nějakým základním presetem a pak si hrát s jednotlivými pásmy. Obvykle se doporučuje nastavit úroveň zesílení kolem +3 dB pro zvýraznění a -3 dB na snížení, ale fakt záleží na tom, co děláš.

Co se týče nastavení, dej pozor na to, aby jsi to nepřehnal. Mnoho lidí dělá tu chybu, že zbytečně moc „utahují“ frekvence a pak to zní hrozně plechově nebo uměle. Místo toho se snaž najít rovnováhu. A taky nezapomeň poslouchat změny v kontextu celé skladby, ne jen v izolaci. Vždycky testuj nastavení na různých místech ve stopě.

Takže pokud začneš opatrně a necháš si prostor pro experimentování, měl bys být na dobré cestě k lepšímu zvuku.

175 slov
1.8 minut čtení
21. 9. 2024
Denisa Karásková
Denisa Karásková