Audacity.cz/Fórum/Kde najdu efekty na zlepšení hlasu v Audacity?

Kde najdu efekty na zlepšení hlasu v Audacity?

Mám takový dotaz ohledně Audacity, protože se snažím vylepšit svůj hlas a udělat ho příjemnějším na poslech. Když nahrávám, často slyším nějaké nedostatky a občas je to prostě takové suché a nevýrazné. Zkoušel jsem už pár základních věcí, ale pořád hledám, jaké efekty bych mohl použít na zlepšení svého hlasu. Přemýšlel jsem o něčem jako je komprese, ale nevím, jak na to. Rád bych věděl, jestli je v Audacity něco speciálního pro úpravu hlasu. Existují nějaké pluginy nebo přednastavené efekty, které by mi mohly pomoct? A kde je vlastně najdu? Někde jsem slyšel, že se dají stáhnout nebo že jsou součástí programu, ale nejsem si úplně jistý. A co třeba EQ? Jak s ním pracovat? Zkrátka bych chtěl nějaké tipy nebo rady od těch, kteří už mají víc zkušeností. Děkuju moc za každou radu!

134 slov
1.3 minut čtení
11. 3. 2024
Natálie Marková
Natálie Marková

Pro vylepšení hlasu v Audacity je dobrý začátek se podívat na efekty jako komprese a EQ. Kompresor ti pomůže vyrovnat rozdíly v hlasitosti, což je super pro odstranění těch příliš tichých nebo naopak příliš silných částí. Najdeš ho v menu Efekty – prostě si vyber Komprese a tam nastavíš parametry podle potřeby.

EQ (ekvalizér) je další důležitý nástroj, který ti umožní upravit frekvence tvého hlasu. Otevři Efekty, pak najdi Equalization. Můžeš hrát s různými frekvencemi, obvykle se doporučuje zvýšit nějaké střední frekvence pro jasnost a snížit nízké pro eliminaci "huhňání".

Kromě toho můžeš experimentovat s efektem reverb – dodá to hlasu trochu prostoru a hloubky. Zkus si stáhnout i nějaké pluginy jako VST, jestli chceš víc možností. Audacity je dost flexibilní, takže zkoušej a uvidíš, co ti sedne. Šťastné nahrávání!

130 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Josef Dobiáš
Josef Dobiáš

V Audacity najdeš spoustu efektů, co ti můžou pomoct zlepšit hlas. Třeba kompresi můžeš použít na vyrovnání hladiny hlasu a udělat ho tak dynamičtějším. Když otevřeš menu Efekty, najdeš tam Kompresor. Pak je tu i EQ, což je super na úpravu frekvencí. Můžeš zvýraznit basy nebo výšky podle toho, co ti sedí víc. Zkus experimentovat s různými nastaveními, abys našel to pravé pro svůj hlas.

Další věc jsou de-esser efekty, které ti pomůžou zbavit se sibilantních zvuků (takový ty "s" a "sh" zvuky). Taky můžeš zkusit reverb, ale opatrně, ať to nezní moc uměle.

Pokud hledáš nějaké pluginy, doporučuji podívat se na VST pluginy, které můžeš do Audacity nainstalovat. Některé jsou zdarma a fakt dobrý. Jinak přímo v programu najdeš i přednastavené efekty, třeba "Vocal Reduction and Isolation" nebo "Normalize" – to ti může pomoct s celkovým vyvážením.

Nezapomeň si vždycky udělat kopii originálního záznamu, ať se dá vrátit zpátky, kdyby něco. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2024
Božena Bártová
Božena Bártová