Audacity.cz/Fórum/Jak snížit šum ve vysílání?

Jak snížit šum ve vysílání?

V poslední době se snažím zlepšit kvalitu svých nahrávek a vysílání, ale pořád se mi nedaří zbavit se toho otravného šumu, který prostupuje mými audionahrávkami. Zkoušel jsem už různé techniky, ale výsledek je stále stejný. Rád bych věděl, jaké jsou nejlepší způsoby, jak snížit šum ve vysílání. Mám doma mikrofon, který by měl být docela kvalitní, ale i tak se mi zdá, že zachytává příliš mnoho okolního hluku. Uvažuji o tom, že bych mohl investovat do nějakého akustického panelu nebo něco podobného, ale nevím, jestli to opravdu pomůže. Také mě zajímá, jestli existují nějaké speciální programy nebo pluginy, které by mohly pomoci při úpravě zvuku v audacity. Slyšel jsem o různých technikách jako je odstranění šumu nebo použití kompresorů, ale nejsem si jistý, jak přesně to nastavit. Chtěl bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tímto problémem a jaké konkrétní kroky jste podnikli k tomu, abyste dosáhli lepšího zvuku bez šumu. Hodně lidí tu uvádí různé tipy a triky a já bych byl opravdu vděčný za jakoukoliv radu nebo doporučení. Jaké mikrofony byste doporučili pro domácí studio? Je lepší mít kondenzátorový mikrofon nebo dynamický? A co třeba umístění mikrofonu – má nějaký vliv na kvalitu zvuku a množství šumu? Byl bych rád za všechny postřehy a rady od těch, kteří už mají za sebou podobné zkušenosti. Děkuji předem!

219 slov
2.2 minut čtení
15. 8. 2023
Matěj Holuša
Matěj Holuša

Zbavit se šumu ve vysílání chce fakt trpělivost. První věc, co bych udělal, je zkontrolovat umístění mikrofonu – snaž se ho mít co nejdál od zdrojů hluku, jako jsou ventilátory nebo okna. Pokud máš kondenzátorový mikrofon, tak ten je citlivější na okolní zvuky, takže to chce fakt klidné prostředí. Dynamické mikrofony jsou fajn, protože většinou lépe izolují šum.

Další tip je investovat do akustických panelů, ty můžou dost pomoct s odrazem zvuku a snížením šumu. V Audacity můžeš zkusit funkci pro odstranění šumu – vyber část ticha, pak ji použij na celou stopu. Kompresory taky pomáhají vyrovnat úroveň zvuku a zamaskovat nějaké nepravidelnosti.

Je dobrý mít i pop filtr, pokud ho nemáš, ten ti pomůže s výbuchovými zvuky a celkově to zlepší kvalitu nahrávky. Můžeš zkusit i různé pluginy na EQ a noise gate, ty dokážou hodně zamaskovat. Takže v podstatě umístění mikrofonu, akustika prostoru a postprodukce v programu – to všechno hraje roli.

153 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Jana Němcová
Jana Němcová

Zní to, že máš podobný problém, co jsem měl taky. Tady je pár tipů, co mi pomohly. První věc je umístění mikrofonu, snaž se ho mít co nejblíž k ústům a dál od zdrojů šumu. Například počítač nebo klimatizace dokážou udělat dost velký zmatek. Zkus třeba umístit mikrofon do nějakého akustického stanu nebo přidat akustické panely na stěny, to může dost pomoct.

K mikrofonu, kondenzátorové mikrofony obecně zachytávají víc detailů, ale taky víc šumu. Dynamické mikrofony jsou super pro potlačení okolního zvuku, takže pokud se ti nedaří udržet šum na uzdě, možná by stálo za to zkusit dynamický mikrofon.

Co se týče úpravy zvuku v Audacity, určitě vyzkoušej funkci odstranění šumu. Můžeš si vzít vzorek šumu a pak ho odstranit z celé stopy. Komprese taky může pomoct s vyhlazením zvuku. Někdy stačí trochu experimentovat s nastavením a najít to pravé.

Takže shrnu: dobré umístění mikrofonu, možná investice do dynamického mikrofonu a pak úpravy v Audacity. Držím palce!

155 slov
1.6 minut čtení
18. 2. 2024
Žaneta Zichová
Žaneta Zichová