Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v Audacity při úpravě videa?

Jak se zbavit šumu v Audacity při úpravě videa?

Mám otázku ohledně Audacity a úpravy videa. Pracoval jsem na jednom projektu, kde jsem potřeboval zkombinovat zvuk z videa s nějakým mým nahraným komentářem. Když jsem to ale dal dohromady, tak jsem si všiml, že zvuk z videa je plný šumu a rušivých zvuků, které mi kazí celkový dojem. Zkoušel jsem různé efekty, ale pořád to není ono, a nevím si rady. Jak se dá účinně zbavit toho šumu v Audacity? Je to možné udělat nějak jednoduše a rychle? Hlavně bych potřeboval, aby výsledek zněl co nejlépe, protože to video bude publikováno na YouTube a nechci, aby ta kvalita zvuku byla špatná. Slyšel jsem něco o nástrojích na odstranění šumu, ale nikdy jsem je nepoužíval a nevím, jak přesně fungují. Také by mě zajímalo, jestli je potřeba použít nějaké speciální nastavení nebo jestli stačí jen pár kliknutí. Měl někdo podobný problém a jak ho vyřešil? Předem děkuju za všechny rady a tipy! Chci to zvládnout co nejlíp.

157 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2025
Adéla Hájková
Adéla Hájková

Zbavit se šumu v Audacity není tak složitý proces, jak to možná vypadá. Nejprve si vyber úsek, kde je jen šum (třeba pár sekund) a označ ho. Pak jdi na Efekty -> Odstranit šum. Tam klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celý zvuk, kde chceš šum odstranit, a znovu otevři ten samý efekt. Tady už nastavíš, jak moc chceš šum odstranit. Zkus to s různými hodnotami, abys našel to nejlepší nastavení. Ale pozor, aby ti to nezničilo zvukový projev nebo kvalitu. Po aplikaci efektu se můžeš vrátit a doladit další detaily, jako kompresi nebo ekvalizaci. Když to uděláš správně, mělo by to vypadat o dost lépe, než předtím. Zkus to a uvidíš! Hlavně si nezapomeň udělat zálohu původního zvuku.

120 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2025
Daniel Vyskočil
Daniel Vyskočil

Zbavit se šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces. Nejprve si vyber část zvuku, kde je jen ten šum, žádný jiný zvuk. Pak jdi do menu Efekty a vyber Odstranění šumu. Klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, co má odstranit. Pak označ celý zvukový soubor (Ctrl+A) a znovu jdi do Efekty > Odstranění šumu. Tady si pohrát s nastavením prahu a úrovně. Zkus začít třeba s hodnotama kolem 12 dB pro prahem a uvidíš, jak to zní. Potom to můžeš ještě doladit podle potřeby. Občas je dobrý přidat i kompresor nebo EQ, aby zvuk víc ožil. Ale hlavně nezapomeň udělat pár zkušebních poslechů! Aby ses ujistil, že to nezní uměle. Držím palce, ať to dopadne dobře!

118 slov
1.2 minut čtení
6. 2. 2025
Miroslav Pešek
Miroslav Pešek