Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit kompresor pro čistý zvuk?

Jak správně nastavit kompresor pro čistý zvuk?

Když se bavíme o nahrávání a míchání zvuku, narazil jsem na problém s kompresorem a jeho nastavením. Rozhodl jsem se, že bych chtěl dosáhnout čistého a vyváženého zvuku, ale nevím, jak na to. Jaké parametry bych měl sledovat při nastavování kompresoru? Co všechno ovlivňuje nastavení jako je prahová hodnota, úroveň zisku, attack a release časy? Mám pocit, že když nastavím hodnoty příliš agresivně, zvuk se stává příliš umělým a ztrácí přirozenost. Na druhou stranu, když to nastavím moc mírně, efekt téměř zmizí a já nevím, jak najít tu správnou rovnováhu. Jaké jsou osvědčené tipy nebo triky, které byste doporučili pro začátečníka v oblasti zpracování zvuku? Je tu někdo, kdo by mi mohl poradit s konkrétními hodnotami nebo postupy, které používáte ve svých projektech? Mám zkušenosti s Audacity a rád bych věděl, jak se dá kompresor nejlépe využít právě v tomto programu. Jaké máte zkušenosti s tímto nástrojem? Předem díky za všechny rady!

152 slov
1.5 minut čtení
17. 10. 2023
Kateřina Staňková
Kateřina Staňková

Když chceš, aby kompresor fungoval dobře, tak je důležitý najít správnou rovnováhu mezi všema parametrami. Prahová hodnota by měla být nastavena tak, aby kompresor začal pracovat, když jsou zvuky opravdu hlasité. U attack času zkus něco mezi 10 a 30 ms – to ti umožní zachovat přirozenost zvuku tím, že se nebudou ztrácet špičky. Release čas můžeš nastavit třeba na 50 až 100 ms, to pomůže zvuku dýchat. Zisk po kompresi je taky důležitý, aby jsi nakonec neměl tichý výstup. Měj na paměti, že mírné nastavení je obvykle lepší než příliš agresivní – jinak to fakt zní uměle. Hlavně poslouchej a experimentuj, co sedí tvému zvuku. V Audacity máš kompresor docela jednoduchý na použití, takže zkus si hrát s různými hodnotami a uvidíš, co funguje nejlíp pro tvůj projekt. Drž se toho a postupně se to naučíš!

137 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Eduard Škoda
Eduard Škoda

Když ladíš kompresor, tak je dobrý začít s těma základníma parametrama. Prahová hodnota (threshold) by měla být nastavena na úroveň, kde začneš slyšet, že se signál komprimuje. Zkus třeba nastavit -10 dB a uvidíš, co to udělá. Úroveň zisku (gain) pak upravíš tak, aby ti po kompresi signál nepadal dolů.

Důležitý jsou taky attack a release časy. Attack si dej kolem 20-30 ms, to ti dopřeje, aby údery nástrojů zůstaly živé. Release můžeš zkusit kolem 100-200 ms, aby kompresor neodskočil moc rychle po úderu.

Každopádně, hraj si s těma hodnotama a poslouchej. Jestli to zní uměle, tak asi jsi moc agresivní. Naopak když nic neslyšíš, tak je to slabý. Doporučuju i zapnout bypass a porovnat zvuk bez a s kompresí – to ti pomůže pochopit rozdíl.

V Audacity to může být trošku oříšek, protože tam není tolik možností jako v dražších programech, ale i tak se dá s tím dobře pracovat. Vždycky si dej pozor na to, aby jsi nezabíjel dynamiku. Komprese je fajn, ale chce to cítit ten správný balans.

170 slov
1.7 minut čtení
12. 8. 2024
Soňa Košťálová
Soňa Košťálová