Audacity.cz/Fórum/Můžu použít harmonizér na sbory v Audacity? Jak na to?

Můžu použít harmonizér na sbory v Audacity? Jak na to?

Zdravím všechny, potřebuju se zeptat na něco ohledně zpracování zvuku v Audacity. Nedávno jsem se dostal k nahrávání sborových zpěvů a chtěl bych je nějak vylepšit. Při prozkoumávání různých efektů jsem narazil na harmonizér a přemýšlím, jestli by to bylo něco, co bych mohl použít na sbory. Mám pocit, že by to mohlo dodat mému mixu víc prostoru a bohatosti. Jak vlastně funguje ten harmonizér v Audacity? Je to vhodné pro všechny typy sborů, nebo existují nějaké specifické tipy, jak ho správně nastavit? A co třeba úroveň hlasitosti? Nechci to přehnat a udělat z toho kakofonii. Jaký je nejlepší postup při použití harmonizéru na sbory? Mám se zaměřit spíš na melodické hlasy nebo i na basy? Jaké frekvence byste doporučili upravit? Taky by mě zajímalo, jestli mám použít harmonizér na celou stopu najednou nebo radši na jednotlivé hlasy zvlášť. Pokud máte nějaké tipy, triky nebo dokonce zkušenosti s tímto efektem v Audacity, byl bych moc vděčný za radu. Díky!

159 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Bohuslav Macek
Bohuslav Macek

Jasně, harmonizér v Audacity můžeš použít na sbory a může to fakt dodat hezký rozměr. Funguje tak, že vezme tvůj základní hlas a vytvoří z něj několik harmonických stop, což je skvělé pro zahuštění zvuku. Pokud nahráváš sbor, doporučuji nastavit ho tak, aby to nebylo úplně přehnaný. Zkus hrát s intervaly – třeba tercie nebo kvinty, záleží na tom, jaký efekt chceš dosáhnout.

Co se týče úrovně hlasitosti, dej pozor, aby to nešlo do červených. Lepší je začít opatrně a postupně přidávat efekt. Můžeš to zkusit na jednotlivé hlasy zvlášť, abys měl větší kontrolu nad tím, jak to zní dohromady. Pokud máš víc melodických hlasů, klidně experimentuj i s basy, ale nezapomínej, že méně je někdy víc.

Frekvence záleží na tom, jaký zvuk chceš – většinou se dolní frekvence nechávají v klidu a hraje se spíš s těmi vyššími. A jo, používej harmonizér na celou stopu jen když to chceš nějak razantně obohatit. Jinak bych radši šel po jednotlivých hlasech.''

159 slov
1.6 minut čtení
16. 8. 2024
Štěpán Procházka
Štěpán Procházka

Harmonizér v Audacity může být super pro sborové nahrávky. Funguje tak, že vezme tvůj hlavní hlas a vytváří na základě něj harmonické hlasy, což může dodat víc prostoru a bohatosti. Doporučuji to vyzkoušet na jednotlivé hlasy, ne na celou stopu najednou, abys měl větší kontrolu nad tím, co se děje.

Při nastavení začni s mírnými úpravami, třeba zkus přidat harmonii o tercii nebo kvintu výš. Sleduj úroveň hlasitosti, ať to nepřebije hlavní melodii – ideálně to mít tak, aby to doplňovalo, ne přehlušovalo.

Co se frekvencí týče, zaměř se spíš na střední až vyšší frekvence pro hlasy a buď opatrný s basy – ty můžou snadno udělat hrozný chaos. Zkus i experimentovat s různými nastaveními a nezapomeň si dělat zálohy, než začneš cokoliv měnit. Sborové hlasy mají hodně nuance, takže buď trpělivý a uvidíš, co ti vyjde nejlíp.

138 slov
1.4 minut čtení
20. 10. 2024
Daniel Vyskočil
Daniel Vyskočil