Audacity.cz/Fórum/Jak kombinovat chorus efekt s overdrive?

Jak kombinovat chorus efekt s overdrive?

Nedávno jsem se dostal k tomu, že bych chtěl vylepšit zvuk své kytary a přemýšlím, jak nejlepší zkombinovat chorus efekt s overdrive. Slyšel jsem, že to může vytvořit fakt zajímavý zvuk, ale nejsem si jistý, jak na to. Jaký by měl být pořádek efektů? Mám nejdřív zapnout overdrive a pak chorus, nebo naopak? A co se týče nastavení – jakou úroveň by měl mít chorus ve srovnání s overdrive? Mám strach, že když to udělám špatně, tak mi to všechen zvuk zamlží. Má někdo zkušenosti s tímto spojením? Jaké nastavení byste doporučili pro rockové nebo ambientní zvuky? Měl bych používat nějaké specifické typy overdrive pedálů nebo je to jedno? Rád bych slyšel názory a rady od vás, co už máte něco takového vyzkoušené. Díky moc!

125 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2024
Magdaléna Doležalová
Magdaléna Doležalová

Kombinace chorus a overdrive může fakt super fungovat. Obecně se doporučuje mít overdrive před chorus, protože tím dostaneš ten zkreslený tón a pak ho hezky obohatíš o ten prostorový zvuk od chorusu. Když to dáš naopak, může se ti to ztratit v tom zkreslení. Co se týče nastavení, tak zkus mít overdrive tak na střední úrovni, aby tě to nezabíjelo. Chorus můžeš zkusit na nižší úrovni – jen lehce, aby to nebralo moc prostoru, ale přidalo šťávu. Pokud hraješ rock, tak zkreslení dej víc do předu, pro ambientní zvuky si hraj s víc delay a reverbem a dej chorus víc na výsluní. Co se pedálů týče, tak záleží na vkusu, ale něco s hladším zkreslením bude asi lepší. Takže experimentuj a uvidíš, co ti sedne!

125 slov
1.3 minut čtení
22. 1. 2025
Vladimír Bečka
Vladimír Bečka

Jasně, to je dobrý dotaz. Obecně se doporučuje mít overdrive před chorusem. Takže nejdřív zapnout overdrive, pak chorus. Důvod je ten, že když dáš chorus na overdrive, tak ti to přidá víc textury a prostorovosti, ale když bys dal chorus před overdrive, můžeš ztratit dynamiku a zvuk bude dost zamlžený. Co se nastavení týče, tak bych doporučil mít overdrive na takové úrovni, aby jsi pořád slyšel základní tón kytary, a chorus dej na mírnější úroveň, aby ti to nezahltilo zvuk. Pro rockový zvuky zkus třeba nějaký střední nebo lehce vyšší gain overdrive – něco jako Tube Screamer by mohlo fungovat dobře. Na ambientní zvuky si hraj s rychlostí a hloubkou chorusu, aby to bylo víc éterické. Hlavně se neboj experimentovat, každý má jiný ucho!

124 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2025
Ivana Stará
Ivana Stará