Audacity.cz/Fórum/Vrstvení efektů s sidechainem a filtrem

Vrstvení efektů s sidechainem a filtrem

Nedávno jsem se začal zajímat o to, jak správně vrstvit efekty v Audacity, konkrétně s použitím sidechainu a filtrů. Můžete mi prosím vysvětlit, jak přesně by mělo vypadat správné nastavení? Zkoušel jsem přidat sidechain na basovou linku, abych vytvořil ten efekt „pumpování“, ale nějak to nefunguje tak, jak bych chtěl. Rozumím základům, ale když přijde na kombinaci filtrů a efektů, začínám být ztracený. Jaký je nejlepší způsob, jak to udělat, aby se každý prvek skládal dohromady a nic se nepřebíjelo? Mám také pocit, že bych měl věnovat pozornost frekvencím při používání filtrů. Jaké filtry byste doporučili pro tuto techniku? A co se týče samotného sidechainu – musím mít nějaký konkrétní plugin nebo se dá něco podobného udělat i s nástroji, které Audacity nabízí? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto procesem? Ocením jakékoli tipy nebo příklady toho, co může fungovat! Děkuji.

140 slov
1.4 minut čtení
17. 9. 2023
Božena Kopalová
Božena Kopalová

Když jde o vrstvení efektů v Audacity s použitím sidechainu a filtrů, tak je dobrý mít na paměti pár základních věcí. Sidechain efekt většinou potřebuje nějaký plugin, protože Audacity to nemá přímo zabudované. Doporučuju kouknout na VST pluginy jako ReaJS nebo něco podobného, co umí sidechain. Můžeš ho aplikovat na basovou linku a pak si nastavit trigger z kicku nebo jiného zdroje.

Pokud chceš ten „pumpující“ efekt, tak je důležitý správně nastavit threshold a ratio, aby ti to hezky pracovalo s dynamikou. Hlavně si dej bacha na frekvence – filtry jsou super pro vyčištění prostoru. Zkus použít high-pass filtr na basy, aby ti nesplývaly s kickem, a naopak low-pass filtr na další prvky, aby se vyhnuly interferencím.

Zaměř se taky na EQ – pokud máš hodně overlapping frekvencí, tak se ti to bude srážet. Například basáky kolem 60-80 Hz a kicky kolem 100 Hz jsou fajn kombinace. Neboj se experimentovat a poslouchat, co zní nejlíp.

Jo a nezapomeň si nechat prostor pro vokály nebo jiné instrumenty, aby se ti to celé nesložilo do jednoho velkého zvuku. Takže trochu práce s panorámou a efekty jako reverb nebo delay můžou pomoci tomu, aby to znělo lépe v mixu. Držím palce!

196 slov
2 minut čtení
22. 7. 2023
Eduard Starý
Eduard Starý

Jasně, sidechain efekt v Audacity může být tricky. Pokud jde o pumpování, tak doporučuju použít kompresor, který má sidechain možnost. Audacity to sice nemá přímo, ale můžeš vyzkoušet externí pluginy jako ReaJS nebo něco z VST. Základ je mít tu basovou stopu a pak nějakou perkusivní stopu, co bude řídit ten kompresor.

K filtrům - snaž se použít low-pass na basy, abys odstranil vyšší frekvence a udržel čistý mix. Naopak u bicích nebo kicku můžeš zkusit high-pass filtr, aby ses zbavil nízkých frekvencí, které se můžou překrývat s basama. Nezapomeň na ekvalizaci, to je důležitý přece – tím si určíš, co kde bude hrát. Otestuj to a hraj si s hodnotama, klidně zkoušej různé kombinace efektů, to je nejlepší způsob, jak najít ten správný zvuk. Hodně štěstí!

127 slov
1.3 minut čtení
26. 5. 2024
Martina Vyskočilová
Martina Vyskočilová