Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když se mi po použití nástrojů zhorší zvuk?

Co dělat, když se mi po použití nástrojů zhorší zvuk?

Mám takový problém, který mě trápí už delší dobu a potřeboval bych radu. Používám Audacity na úpravu zvuku, protože je to skvělý nástroj a celkem jednoduchý na pochopení. Jenže vždycky, když se rozhodnu použít nějaké efekty nebo nástroje, jako je třeba kompresor nebo EQ, tak se mi zvuk po aplikaci změní k horšímu. Někdy je to přehnaně zkreslené, jindy zase moc tichý. Zkoušel jsem různé nastavení, ale nemůžu přijít na kloub tomu, co dělám špatně. Mám strach, že si zkazím celý projekt a už nebudu moci vrátit zvuk do původního stavu. Možná dělám něco špatně při exportu nebo při nastavení jednotlivých efektů? Nevíte někdo, zda existuje nějaký postup, jak správně aplikovat efekty nebo jestli bych měl před použitím nástrojů udělat něco jiného? Připadá mi, že tyto problémy se objevují i u jiných projektů, takže nevím ani jestli je to otázka konkrétního souboru nebo obecně mého přístupu. Poradíte mi prosím, co s tím mohu udělat? Jak postupovat, abych pokaždé nedopadl s horším zvukem? Díky moc za jakékoli tipy alebo rady!

169 slov
1.7 minut čtení
16. 10. 2023
Jan Valenta
Jan Valenta

Tak to znám. Mně se taky stávalo, že když jsem použil EQ nebo kompresor, zvuk byl najednou hrozný. Zkus se podívat na úroveň signálu před a po aplikaci efektů. Možná používáš moc silné nastavení, což může vést k přebuzení a zkreslení. Dobrý tip je nejdřív udělat kopii původního zvuku, abys mohl vždycky vrátit zpět. Při exportu si dej pozor na nastavení kvality, aby nebyly zbytečné ztráty. Taky doporučuji udělat nějaké menší úpravy a poslouchat, jak to zní. Někdy stačí jen malinko posunout frekvence nebo snížit gain. Hodně štěstí s úpravama!

90 slov
0.9 minut čtení
13. 10. 2024
Ladislav Vojtěch
Ladislav Vojtěch

Myslím, že problém může být v tom, jak používáš efekty. Třeba u kompresoru je důležitý nastavit správně poměr a prahovou hodnotu, jinak ti to může zvuk dost zkreslit nebo potlačit dynamiku. Zkus začít s menšími změnami a sledovat, jak se zvuk mění. U EQ se vyhni přílišnému zvýraznění určitých frekvencí, to často způsobí takové to nepříjemné zkreslení. Taky si dej pozor na úroveň hlasitosti před a po aplikaci efektů, aby ses nedostal do clippingu. A nezapomeň, že vždycky můžeš projekt uložit, než začneš experimentovat, takže když se něco pokazí, nemusíš mít strach. Zkus taky pracovat s efekty na zvláštní stopě, abys mohl snadno porovnat původní zvuk a ten upravený. Možná by pomohlo i zkoušet tutoriály na YouTube, tam bývá hodně tipů na konkrétní efekty a jak je používat bez ztráty kvality zvuku.

132 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2024
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová