Co se stane, když nastavím frekvenci vzorkování na nízkou hodnotu?
Zajímalo by mě, co se přesně děje, když v Audacity nastavím frekvenci vzorkování na nějakou hodně nízkou hodnotu, třeba 22 kHz nebo dokonce ještě méně. Vím, že frekvence vzorkování má vliv na kvalitu zvuku, ale nejsem si jistý, co to vlastně znamená v praxi. Můžu třeba ztratit nějaké detaily v nahrávce? Jak moc to ovlivní celkový zvukový zážitek? A co se týká toho, když se frekvence sníží – znamená to, že se mi ztratí vysoké tóny nebo nějaké nuance? Mám pocit, že když to nastavím na nízkou hodnotu, tak by mohlo docházet k různým artefaktům nebo zhoršení kvality. Je to pravda? A jak moc si mám dávat pozor na nastavení frekvence vzorkování v závislosti na tom, pro co nahrávku používám? Například pro nějaké hudební projekty versus mluvené slovo. Opravdu by to mohlo mít tak zásadní dopad na výsledný zvuk? Bude to znát i pro běžného posluchače nebo to je spíš něco pro audiofily? Přijde mi zajímavé, jak technické nastavení může ovlivnit umělecký výsledek a rád bych slyšel názory ostatních. Děkuji za odpovědi.