Audacity.cz/Fórum/Co se stane, když nastavím frekvenci vzorkování na nízkou hodnotu?

Co se stane, když nastavím frekvenci vzorkování na nízkou hodnotu?

Zajímalo by mě, co se přesně děje, když v Audacity nastavím frekvenci vzorkování na nějakou hodně nízkou hodnotu, třeba 22 kHz nebo dokonce ještě méně. Vím, že frekvence vzorkování má vliv na kvalitu zvuku, ale nejsem si jistý, co to vlastně znamená v praxi. Můžu třeba ztratit nějaké detaily v nahrávce? Jak moc to ovlivní celkový zvukový zážitek? A co se týká toho, když se frekvence sníží – znamená to, že se mi ztratí vysoké tóny nebo nějaké nuance? Mám pocit, že když to nastavím na nízkou hodnotu, tak by mohlo docházet k různým artefaktům nebo zhoršení kvality. Je to pravda? A jak moc si mám dávat pozor na nastavení frekvence vzorkování v závislosti na tom, pro co nahrávku používám? Například pro nějaké hudební projekty versus mluvené slovo. Opravdu by to mohlo mít tak zásadní dopad na výsledný zvuk? Bude to znát i pro běžného posluchače nebo to je spíš něco pro audiofily? Přijde mi zajímavé, jak technické nastavení může ovlivnit umělecký výsledek a rád bych slyšel názory ostatních. Děkuji za odpovědi.

172 slov
1.7 minut čtení
20. 12. 2023
Ivana Stará
Ivana Stará

Když nastavíš frekvenci vzorkování na nízkou hodnotu, třeba 22 kHz, tak určitě ztratíš spoustu detailů, hlavně v těch vyšších tónech. V podstatě to znamená, že zvukové vlny nebudou zaznamenávány s dostatečnou přesností, což může vést k tomu, že se projeví nějaké šumy nebo artefakty. Vysoké frekvence, které jsou pro hudbu důležité, budou chybět a celkový zvuk pak bude znít víc plochě a „retro“. Pro mluvené slovo to možná nebude tak výrazné, protože lidský hlas většinou neleze nad 12 kHz, ale pro hudbu je to fakt problém. Záleží samozřejmě na tom, co s tím chceš dělat. Když to pak poslechne někdo normální, tak si asi všimne, že něco není úplně v pořádku. Pro audiofily to bude katastrofa, ale normální posluchač to může brát jako "dobrý" zvuk. Takže jo, dávej si pozor na tohle nastavení – má to fakt velký vliv na kvalitu výsledného zvuku.

143 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2022
Libor Šrámek
Libor Šrámek

Když nastavíš frekvenci vzorkování na nízkou hodnotu, třeba 22 kHz, tak to může mít dost velký vliv na kvalitu zvuku. V praxi to znamená, že ztratíš hodně detailů a některé vysoké tóny, protože nižší frekvence vzorkování nezachytí všechny nuance zvuku. Třeba ve hudbě, kde jsou vysoké frekvence důležité, se ti to může rozpadnout a vzniknou různé artefakty. Jinak u mluveného slova by to asi tolik nevadilo, ale i tak bude kvalita horší. Posluchač to může postřehnout, zvlášť pokud je zvyklý na lepší zvuk. Takže jo, je dobrý dávat pozor na to, co nahráváš a jak to pak chceš použít. U muziky radši nešetřit a držet se vyšších frekvencí, jinak to může znít dost amatérsky.

114 slov
1.1 minut čtení
20. 6. 2021
Petra Vondrová
Petra Vondrová