Audacity.cz/Fórum/Jak na správné nastavení kompresoru pro můj podcast?

Jak na správné nastavení kompresoru pro můj podcast?

Zdravím všechny zvukové nadšence! Mám takový problém ohledně nastavení kompresoru, který používám ve svém podcastu. Snažím se dostat co nejlepší kvalitu zvuku, ale pořád si nejsem jistý, jaké hodnoty použít. Zatím jsem experimentoval s různými parametry, ale výsledky nejsou úplně takové, jaké bych si představoval. Jaký by měl být ideální poměr komprese pro mluvené slovo? A co třeba threshold a attack time? Co všechno bych měl mít na paměti při nastavování těchto hodnot, aby můj podcast zněl profesionálně a příjemně? Rád bych věděl, jak moc je důležitý makeup gain a jestli existují nějaké osvědčené triky nebo doporučení, které by mi mohly pomoci dosáhnout čistého zvuku bez nežádoucích artefaktů. Děkuji všem za rady!

112 slov
1.1 minut čtení
24. 3. 2024
Jan Žák
Jan Žák

Když ladíš kompresor pro podcast, tak můžeš zkusit takový základní nastavení. Začni s thresholdem kolem -20 dB, to by mělo zmáčknout ty hlučnější pasáže. Ratio dej třeba 3:1 nebo 4:1, aby to nebylo moc agresivní, ale zároveň to pomohlo vyrovnat úrovně. Attack time zkus kolem 10-30 ms, aby se dostal ten přirozený pocit, ale zase ne tak pomalu, aby ti utekly nějaké důležité detaily. Release time dej tak 50-100 ms, ať to nezní jako robot. Makeup gain je důležitý hlavně kvůli tomu, aby si celkově zvýšil hlasitost po kompresi. Vždycky je dobrý si to poslechnout na různých zařízeních, jestli to zní ok. No a nezapomeň na EQ před nebo po kompresi, aby si doladil frekvence. Jde to najít tu rovnováhu, ale chce to čas a experimentování.

126 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2023
Marie Vrbová
Marie Vrbová

No, já jsem taky ladil kompresor a dost mi pomohlo pár tipů. Pro mluvené slovo bych zkusil nastavit ratio kolem 3:1 až 4:1, to by mělo stačit na to, aby se úroveň zvuku vyrovnala. Threshold dej někde kolem -20 dB, ale záleží na tom, jak máš nahrávku nahlas. Attack time si dej tak kolem 10-30 ms, aby to zachytilo ty rychlé přechody řeči, ale ne moc krátký, aby to neudělalo divný zvuk. Release time zkus tak 50-100 ms, ale zas experimentuj, co ti bude sedět nejlíp.

Makeup gain je super důležitý pro to, aby ses dostal zpět na požadovanou úroveň po kompresi. Zkus to trošku zvýšit, ale pozor na přebuzení. A co se týče artefaktů, snaž se nesedět moc blízko kompresoru; jestli budeš mít moc silnou kompresi nebo rychlej attack, může to znít uměle. Jo a poslouchej to na různých reproduktorech a sluchátkách, abys měl lepší představu, jak to zní. Hodně štěstí!

151 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2022
David Zeman
David Zeman