Audacity.cz/Fórum/Které pluginy v Audacity jsou nejlepší na odstranění šumu?

Které pluginy v Audacity jsou nejlepší na odstranění šumu?

Mám takový problém s nahrávkami, které dělám v Audacity. Když si je pak pouštím, tak slyším hrozně moc šumu a nevím, jak se ho zbavit. Zkoušel jsem už pár věcí, ale pořád to není ono. Chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké tipy na pluginy, které by mohly být efektivní při odstraňování šumu. Vím, že Audacity má spoustu různých možností a pluginů, ale nějak se v tom nevyznám. Mohl by mi někdo doporučit ty nejlepší pluginy na šum? Jaké máte zkušenosti s těmi, co používáte? Pomůže mi to vůbec? Rád bych měl čistší zvuk bez těch rušivých elementů, protože chci, aby moje nahrávky zněly profesionálněji. Díky moc za jakoukoliv pomoc!

110 slov
1.1 minut čtení
8. 12. 2024
Andrea Jirková
Andrea Jirková

Když se snažíš zbavit šumu v Audacity, tak doporučuju pár pluginů, co mi pomohly. Hlavně si zkus stáhnout "Audacity Noise Reduction" efekt, ten je v základu a umí docela slušně vyčistit zvuk. Pak je tu "ReaFIR" z Reaperu, ten je super na odstranění šumu a dá se s ním hrát víc než s obyčejným redukčním efektem. Mě taky fungoval "Guitar Rig" pro úpravy zvuku, i když to je spíš pro kytaristy. Zkus taky "iZotope RX Elements", ale to už je placený plugin, ale má trial verzi. Obecně platí, že s nastavením šumu je potřeba experimentovat, protože každá nahrávka je jiná. Takže trpělivost a pokusy, a snad ti to pomůže! Hlavně nezapomeň na kvalitní mikrofon a dobré prostředí pro nahrávání.

119 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Oldřich Pánek
Oldřich Pánek

Když se chceš zbavit šumu v Audacity, tak doporučuji vyzkoušet pár pluginů. Třeba "ReaFIR" z balíku ReaPlugs je fakt skvělý na odstranění šumů, hlavně když nastavíš režim "Subtract". Další možností je "Noise Gate", který ti pomůže ztlumit tiché části nahrávky, kde je šum. Základní funkce v Audacity jako "Noise Reduction" jsou taky fajn, ale chce to správně nastavit profil šumu, aby to fungovalo. Zkus si pohrát s parametry jako prahové hodnoty a citlivost, to může dost pomoct. Vždycky je dobrý vyzkoušet víc věcí a pak porovnat výsledky. Držím palce, ať se ti nahrávky povedou!

94 slov
0.9 minut čtení
1. 2. 2025
Viktor Malý
Viktor Malý