Audacity.cz/Fórum/Problém s latencí při použití pluginů v Audacity

Problém s latencí při použití pluginů v Audacity

Mám takový problém s Audacity, který mě opravdu trápí. Když používám různé pluginy, jako jsou ty efektové, tak mám pocit, že je zvuk strašně opožděný. Je to dost frustrující, protože když nahrávám vokály nebo třeba kytaru, tak se prostě nemůžu soustředit na hraní, když slyším tu latenci. Zkoušel jsem různé nastavení a změny v preferencích, ale nic moc nefunguje. Rád bych věděl, jestli někdo z vás měl podobný problém a jak jste to vyřešili? Možná je potřeba něco změnit v nastavení zvukové karty nebo v bufferu? A co třeba použití jiného ovladače? Je tu někdo, kdo by mohl poradit konkrétní kroky nebo tipy, jak snížit latenci při použití těchto pluginů? Zajímalo by mě i, jestli existují nějaké specifické pluginy, které by mohly být méně náročné na výkon? Děkuji předem za každou radu!

132 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2025
Roman Fojtík
Roman Fojtík

Určitě, latence v Audacity může být fakt otravná. Zkus změnit nastavení bufferu – čím menší buffer, tím menší latence, ale pozor, může to způsobit přerušování zvuku. Zkus taky přepnout na ASIO ovladač, pokud máš zvukovku, která ho podporuje. To by mělo hodně pomoct. Jinak se podívej na efektové pluginy, co používáš – některé jsou dost náročné na výkon a můžou zvyšovat latenci. Možná by stálo za to vyzkoušet i jiné lehčí pluginy nebo si je aspoň zjednodušit. Držím palce!

79 slov
0.8 minut čtení
13. 6. 2024
František Prokop
František Prokop

Jo, tohle je dost běžný problém s Audacity. Latence může být fakt otravná, zvlášť když nahráváš něco živého. Zkus pár věcí:

1. Otevři Preferences a v sekci Audio Host vyber ASIO, pokud to tvoje zvukovka podporuje. To by mělo výrazně zlepšit latenci.
  2. Zmenši velikost bufferu v nastavení. Mělo by to být v Audio Settings nebo tak nějak, zkus nastavit menší hodnotu, třeba 128 nebo 256.
  3. Pokud máš možnost, zkus použít externí zvukovou kartu, levnější modely už většinou mají lepší latenci než integrované zvukovky.
  4. Když nahráváš, vypni pluginy na živý monitoring, nebo je alespoň zjednoduš.
  5. Některé pluginy můžou být jednoduše moc náročné na CPU, tak zkus najít lehčí alternativy. Například místo velkých reverberací zkus nějaký jednoduchý efekt, který nebere tolik výkonu.
    Snad ti to pomůže trochu snížit tu latenci a nahrávání bude o něco příjemnější.
144 slov
1.4 minut čtení
29. 1. 2025
Štěpán Matoušek
Štěpán Matoušek