Audacity.cz/Fórum/Jak exportovat audio v Audacity?

Jak exportovat audio v Audacity?

Potřeboval bych poradit ohledně exportování zvuku v programu Audacity. Mám hotový projekt, kde jsem nahrál nějaké zvuky a teď bych to chtěl dostat ven, abych to mohl sdílet nebo použít na jiných platformách. Slyšel jsem, že Audacity nabízí několik formátů pro export, ale nejsem si jistý, jak na to přesně jít. Je potřeba něco speciálního nastavit předtím, než začnu exportovat? A co se týče kvality zvuku – jak to ovlivňuje nastavení exportu? A pak se chci zeptat na to, jestli je nutné program nějak ukládat, nebo to jde udělat i bez toho? Vím, že tam někde je možnost 'exportovat', ale mám strach, že bych něco pokazil a pak bych nemusel mít tu nahrávku zpátky. Bylo by fajn dostat nějaký tip na to, co udělat před tím, než kliknu na tlačítko export. Jogurty už v ledničce čekají, tak ať je mám co poslouchat! Díky moc za rady.

146 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2021
Jaroslav Pospíšil
Jaroslav Pospíšil

Pokud chceš exportovat zvuk v Audacity, je to celkem jednoduchý proces. Po dokončení projektu jdi na menu 'Soubor', vyber 'Exportovat' a pak si zvol formát, který chceš. Můžeš exportovat jako WAV, MP3 nebo OGG, záleží na tom, co potřebuješ. Před tím ale zkontroluj, jestli máš nainstalované nějaké pluginy pro MP3, protože to může být potřeba.

Kvalita zvuku závisí na nastavení. Když budeš exportovat, můžeš si vybrat bitrate – čím vyšší, tím lepší kvalita, ale taky větší soubor. Zkus si to vyzkoušet na různých hodnotách a uvidíš, co ti vyhovuje.

Jo a nemusíš ukládat projekt před exportem, ale doporučuju to udělat pro případ, že bys chtěl něco změnit později. Můžeš exportovat klidně hned, ale mít zálohu je vždycky fajn. Takže si to jen ulož a pak jen klikni na 'Exportovat'. Ať ti to hraje!

131 slov
1.3 minut čtení
23. 5. 2021
Ladislav Hlávka
Ladislav Hlávka

No jasně, exportování zvuku v Audacity je jednoduchý proces. Takže, když máš hotový projekt, první věc, co udělat, je ujistit se, že máš všecko nastavené tak, jak chceš. Zkontroluj si úrovně zvuku a případně udělej nějaké úpravy nebo efekty. Pak jdi na menu nahoře a klikni na "Soubor" a potom na "Exportovat". Můžeš si vybrat z různých formátů jako WAV, MP3 nebo OGG. Každý formát má svý výhody – WAV je kvalitní, ale zabere víc místa, zatímco MP3 je komprimovaný a ideální pro sdílení. A jo, kvalita zvuku závisí na nastaveních exportu – můžeš si vybrat bitrate pro MP3, vyšší bitrate znamená lepší kvalitu, ale větší soubor.

Není nutný program ukládat před exportem, ale doporučuje se to pro případ, že bys chtěl udělat nějaké změny později. Akorát si dej pozor na to, že když exportuješ bez uložení projektu, nemůžeš se k tomu vrátit. Takže jestli máš čas, ulož si to jako projekt (např. .aup) a pak teprv exportuj. Pak už jenom klikni na „Uložit“ a dej tomu nějaký název. Hotovo! Tak ať ti to hraje.

174 slov
1.7 minut čtení
12. 6. 2023
Alois Bílek
Alois Bílek