Audacity.cz/Fórum/Jak vyvážit hlasitost hudby a mluveného slova?

Jak vyvážit hlasitost hudby a mluveného slova?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaký je nejlepší způsob, jak vyvážit hlasitost mezi hudbou a mluveným slovem v intro sekvenci. Mám na mysli situaci, kdy chci, aby bylo jasně slyšet, co se říká, ale také chci, aby hudba dodávala energii a atmosféru. Když dělám různé podcasty nebo videa, občas se mi stane, že buď je hudba moc hlasitá a přehlušuje mluvené slovo, nebo naopak mluvené slovo je tak tiché, že ho skoro není slyšet. Zkoušel jsem různá nastavení v Audacity a hrálo si s EQ, ale pořád nemůžu najít ten ideální poměr. Jaké máte tipy na to, kolik decibelů by měla být hudba pod mluveným slovem? Mělo by to být vždy stejný poměr nebo záleží na typu obsahu? A co třeba komprese nebo limity – má to smysl použít i pro intro? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, protože se snažím zlepšit kvalitu svého zvuku. Děkuju moc!

149 slov
1.5 minut čtení
26. 3. 2023
Radka Tomanová
Radka Tomanová

Jasně, já s tím mám taky problém. Obecně se doporučuje, aby mluvené slovo bylo tak 6-12 dB nad hudbou. Zkus si to nastavit tak, že mluvenou část dáš na nějakou normální úroveň, a pak hudbu stáhni o těch 6 dB nebo víc. A hodně záleží na stylu hudby. Když je to něco veselýho a energickýho, můžeš ji nechat trošku výš, ale když je to třeba melancholická hudba, tak ji dej níž, aby se to nesložilo. Komprese je určitě dobrý nápad, protože ti to pomůže vyrovnat dynamiku. Zkus ji použít na mluvené slovo, aby to znělo více konzistentně. A jo, EQ může taky hodně pomoct – sniž si basy na hudbě kolem 100 Hz, ať nezakryjou hlas. Takže jo, hraj si s tím a najdi ten svůj ideál.

127 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2023
Andrea Pokorná
Andrea Pokorná

S vyvážením hlasitosti mezi hudbou a mluveným slovem je to fakt o pokusu a omylu. Zkus nastavit hudbu tak, aby byla o 10-15 dB tišší než mluvený projev. Můžeš taky použít kompresi na mluvené slovo, aby to bylo víc konzistentní, a EQ na hudbu, aby ses zbavil frekvencí, který by mohly mluvené slovo přehlušovat. Je dobrý nahrávat mluvené slovo samostatně a pak ho mixovat s hudbou - aspoň máš větší kontrolu. A co se týče typu obsahu, jasně, někdy je lepší mít hudbu tišší nebo naopak hlasitější podle atmosféry. Takže experimentuj a najdi si svůj styl.

96 slov
1 minut čtení
6. 11. 2022
Vlastimil Čermák
Vlastimil Čermák