Audacity.cz/Fórum/Můžu použít víc efektů dohromady v outro, nebo to kazí zvuk?

Můžu použít víc efektů dohromady v outro, nebo to kazí zvuk?

Zajímalo by mě, jestli je dobré používat víc efektů najednou v outro mých skladeb. Slyšel jsem, že to může zvuk zkazit, ale na druhou stranu mám pocit, že když se použijí správně, může to přidat zajímavost a hloubku. Myslíte si, že je lepší použít třeba reverb a delay spolu, nebo je lepší se držet jednoduššího zvuku? Mám obavy, že když toho bude moc, tak to bude znít jako chaos a posluchači se v tom ztratí. Měli byste nějaké tipy na to, jak efektivně zkombinovat efekty v outro? A co třeba úpravy hlasitosti jednotlivých efektů – má to vliv na celkový dojem? Rád bych věděl i o nějakých příkladech, kdy to dopadlo dobře a kdy naopak ne. Také by mě zajímalo, jestli se dají použít různé efekty na různé části audia v jednom outru. Jaké jsou vaše zkušenosti? Děkuju za rady!

140 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2023
Stanislav Matějka
Stanislav Matějka

Jasně, můžeš použít víc efektů v outru, ale chce to umět to zkombinovat. Reverb a delay spolu fungujou parádně, ale nesmíš to přehnat. Klíčový je najít rovnováhu, aby to nezaplnilo zvuk a posluchač se v tom neztratil. Zkus si hrát s hlasitostí jednotlivých efektů – míň je někdy víc. Pokud dáš moc efektů, může to znít jako chaos, takže raději vyzkoušej třeba jednu část s delším reverbem a druhou s delayem a uvidíš, co sedí. Je dobrý použít různé efekty na různý části skladeb, třeba kytara s flangerem a vokály s echo. Podívej se na nějaký skladby od umělců jako Radiohead nebo Sigur Rós – tam to dělaj skvěle. Opatrně s tím, aby to nebylo přehnaný a pak by to mohlo dopadnout skvěle!

123 slov
1.2 minut čtení
9. 11. 2024
Zdeňka Matoušková
Zdeňka Matoušková

Jasně, víc efektů v outru může být fajn, ale chce to cítit, co děláš. Pokud použiješ reverb a delay spolu, tak to může dodat atmosféru, ale nesmíš to přehnat, jinak to začne znít chaoticky. Třeba snížit hlasitost efektů je klíčový, aby se to neztratilo v mixu. Zkus experimentovat – na jeden nástroj dej víc efektů a na jiný míň, aby to mělo strukturu. Dobře to udělaný slyšíš třeba u některých ambient skladeb nebo shoegaze, kde se vrstvy skvěle doplňujou. Naopak příliš efektů na všechno obvykle zní jako blábol. Klidně si hraj s různými efekty v různých částech audia, ale drž to pěkně vyvážený. Zkrátka – otestuj, co ti sedí, ale s rozumem.

112 slov
1.1 minut čtení
19. 10. 2024
Magdaléna Bílková
Magdaléna Bílková