Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit hlasitost nahrávky pro YouTube?

Jak správně nastavit hlasitost nahrávky pro YouTube?

Hledám radu ohledně nastavení hlasitosti nahrávky, když chci uploadovat video na YouTube. Vždycky se mi zdá, že buď je to moc tichý, nebo naopak příliš nahlas a pak to šumí. Používám Audacity, ale nejsem si jistý, jaké hodnoty bych měl cílit, aby to znělo trochu profesionálněji. Vím, že YouTube má nějaké standardy a doporučení ohledně hlasitosti, ale jak přesně to funguje? Mám se dívat na RMS nebo LUFS? Jak moc by měla být hlasitost nastavena před exportem? Chci se vyhnout tomu, abych musel dělat víc úprav poté, co nahraju video. Taky by mě zajímalo, jestli je lepší mít nahrávku o něco tišší než je doporučená úroveň, nebo jestli mám jít až k maximu bez přebuzení. Někdo říká, že je lepší mít rezervu v hlasitosti, jiní zase říkají, že to může znít slabě. Jak si s tím poradit? Možná máte i nějaké tipy nebo triky na to, jak optimalizovat zvuk pro YouTube? Děkuju za všechny rady!

155 slov
1.6 minut čtení
27. 3. 2024
Daniel Ryba
Daniel Ryba

Když uploaduješ video na YouTube, nejdůležitější je mít správnou hlasitost, aby to nebylo příliš tichý nebo nahlas. YouTube doporučuje, aby hlasitost byla kolem -14 LUFS. Ideálně se vyhni přebuzení, takže si nastavíš maximální úroveň tak, abys měl rezervu – třeba kolem -1 dBTP. RMS údaje ti můžou taky pomoct, ale LUFS jsou dneska víc v kurzu.

Pokud použiješ Audacity, zkus udělat mix a pak použít normalizaci na -1 dB. Pokud se ti zdá, že to zní slabě, zkus k tomu přidat nějaké komprese, aby to bylo víc dynamické, ale pozor na to, abys to nepřehnal.

Je lepší mít nahrávku o něco tišší než doporučenou úroveň než jít na maximum a riskovat šum. Trocha rezervy se ti určitě vyplatí. Když pak nahraješ video, dej si pozor na celkovou kvalitu zvuku a pokud se ti něco nezdá, můžeš to dodatečně upravit v editoru. Takže prostě zkus experimentovat a najdi si tu svou ideální úroveň.

151 slov
1.5 minut čtení
10. 11. 2024
Irena Štěpánková
Irena Štěpánková

Hlasitost nahrávky na YouTube je fakt důležitá, aby to neznílo ani moc potichu, ani přehnaně. V Audacity doporučuji se zaměřit na úroveň - nastav si RMS kolem -16 dB a LUFS mezi -14 a -12 dB. Tím bys měl být v bezpečné zóně. Je lepší nechat si rezervu, takže si dej pozor, aby ti to nešlo do červených hodnot, jinak to začne šumět a zkreslovat. Pokud máš nahrávku o něco tišší, tak to pak můžeš doladit v postprodukci, než aby jsi měl něco, co se nedá opravit. Jo a zkus použít kompresor na vyrovnání dynamiky, to ti taky pomůže. Takže souhrn: nebuď až na maximu, radši mírně pod, ať máš prostor pro úpravy. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
3. 12. 2024
Vojtěch Kubíček
Vojtěch Kubíček