Audacity.cz/Fórum/Jaké nastavení v Audacity použít pro nejlepší zvukové efekty?

Jaké nastavení v Audacity použít pro nejlepší zvukové efekty?

Když se člověk pustí do práce s Audacity, je to jako otevřít bránu do fascinujícího světa zvuku a jeho manipulace. Ale jakmile začnu experimentovat se zvukovými efekty, cítím se občas ztracený v moři možností. Mám pocit, že jsem vyzkoušel skoro všechno, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho skvělého zvuku, který slyším u profesionálů. Když už mluvím o těch efektech, tak co je vlastně nejlepší nastavení pro různé typy zvuků? Například, jak bych měl nastavit reverb pro vokály, aby zněly víc dynamicky, ale zároveň ne moc přehnaně? A co třeba kompresor - jaké hodnoty by byly ideální na úpravu hlasu, aby byl jasný a čistý? Zkoušel jsem různé frekvence a úrovně, ale pokaždé to zní jinak. Jak by mělo být nastaveno stereo a mono? A co se týče EQ – mám používat nějaké specifické frekvence pro různé nástroje nebo hlasy? Není to jednoduché a já bych rád slyšel zkušenosti ostatních. Jaké tipy a triky doporučujete pro vytváření skvělých zvukových efektů v Audacity? Jaké klávesové zkratky používáte pro rychlejší práci? Myslíte si, že existují nějaké pluginy, které by mohly výrazně vylepšit můj zvuk? Jaké jsou vaše oblíbené nastavení a proč? Děkuji za každou radu!

193 slov
1.9 minut čtení
9. 4. 2023
Aleš Novák
Aleš Novák

Když se snažíš dostat ten správný zvuk v Audacity, je dobrý začít s pár základními věcmi. K reverbům – dej vokálům decentní reverb, třeba 10-20% mixu a nastav délku na 1-2 sekundy. Hlavně to nepřežeň, aby to neznělo jako ve jeskyni. Co se týče kompresoru, zkus poměr 3:1 a nastavit prahovou hodnotu okolo -15 dB. Tím dostaneš hlas na stejnou úroveň bez ztráty dynamiky. EQ je super, ale záleží na tom, co nahráváš – pro hlasy zkus zvýraznit okolo 3-5 kHz pro jasnost a ubrat pod 200 Hz, aby to nebylo zahuhlané. Mono vs stereo – pokud nahráváš vokály, mono je většinou lepší, ale pro nástroje jako kytara nebo klávesy může být stereo hodně fajn. Klávesové zkratky? Nauč si Ctrl+Z pro undo a Ctrl+D pro duplikaci – hrozně ušetří čas. Co se pluginů týče, zkusi třeba GSnap na auto-tune nebo Valhalla Room pro lepší reverb. Hodně štěstí s mixováním!

149 slov
1.5 minut čtení
15. 2. 2024
Milan Kovařík
Milan Kovařík

Takže, pokud jde o Audacity a zvukové efekty, mám pár tipů, co jsem se naučil. Když nastavuješ reverb na vokály, zkus začít s menším množstvím – třeba 10-20 % na wet signálu. Mělo by to dodat hloubku, ale neudusit to přehnaným dozvukem. Kompresor je fajn na vyrovnání hlasitosti; zkus attack kolem 5-10 ms a release tak 50-100 ms. Pomůže to udržet vokály jasné. Mono nebo stereo? To záleží na tom, co děláš. Vokály většinou dávám do mono, ale pro nástroje můžeš hrát se stereem pro šířku zvuku. EQ je obrovská věc – pro vokály zkus zvýšit kolem 3-5 kHz, to dává jasnost. U nástrojů si dej pozor na frekvence, aby se nepřekrývaly. Co se týče pluginů, doporučuju podívat se na některé bezplatné VST jako TDR Nova nebo ReaPlugs. Celkově platí experimentovat, nezapomeň si ukládat různé verze projektů, ať máš zpět co vrátit. Klávesové zkratky jsou super na zrychlení práce – CTRL + Z na undo je klasika. Tak drž palce!

160 slov
1.6 minut čtení
3. 12. 2023
David Konečný
David Konečný