Jak nejlépe použít EQ na vokálech?
Když se bavíme o úpravě vokálů, EQ se zdá být jedním z nejdůležitějších nástrojů, které máme k dispozici. Ale jak vlastně správně použít EQ na vokálech, aby to znělo dobře? Mám na mysli, jaké frekvence se vyplatí posilovat a které naopak potlačit. Často slýchám o tom, že je dobré odstranit nežádoucí nízké frekvence, ale co přesně to znamená? Jak moc bych měl jít dolů s basy, než začnu mít pocit, že to zní příliš tence? A co střední frekvence? Vím, že jsou klíčové pro přednes a jasnost vokálů, ale je dobré je zvýraznit nebo spíš utlumit? Jaký typ EQ byste doporučili použít – grafický nebo parametrický? A co třeba použití high-pass filtru? To mi přijde jako častá technika, ale opravdu to dává smysl v každém případě? Zajímalo by mě také, jak reagují různé mikrofony na EQ úpravy. Jak moc se liší přístup při EQ vokálů u různých žánrů? U popu, rocku nebo třeba u jazzu? A co efekty jako reverb nebo delay – mají vliv na to, jak nastavujete EQ? Snažím se najít ten správný způsob, jak dostat vokály do mixu tak, aby byly jasné a vyčnívaly bez toho, aniž bych je přehnal. Pokud máte nějaké tipy nebo triky na použití EQ na vokálech v Audacity nebo jiných DAW, budu moc vděčný za vaše rady!