Audacity.cz/Fórum/Co mám dělat, když se mi míchají zvukové stopy?

Co mám dělat, když se mi míchají zvukové stopy?

Zdravím, tak jsem se dostal k tomu, že se snažím upravit nějakou tu nahrávku, ale úplně mi to nevyšlo. Pracoval jsem v Audacity, což je super program na úpravu zvuku, ale teď mám problém. Mám víc stop, nějaké hudební pozadí a pak moje hlasové stopy. Jenže když je chci spojit dohromady, tak se mi to míchá a nevím, co s tím. Zní to jako jeden velký chaos a já bych rád, aby každá stopa byla pěkně vyvážená. Zkoušel jsem už různý efekty a úpravy hlasitosti, ale pořád to není ono. Je tu někdo, kdo by mi poradil, co s tím? Jak oddělit ty stopy nebo je lépe upravit, aby to znělo čistě? Může být problém třeba v nastavení nebo v tom, jak jsem ty stopy nahrával? Díky za jakoukoli pomoc!

130 slov
1.3 minut čtení
23. 7. 2024
Milada Nováková
Milada Nováková

Když se ti míchají zvukové stopy, zkus pár jednoduchých věcí. První je nastavení úrovní hlasitosti pro každou stopu zvlášť. Zkontroluj, jestli máš hlasové stopy dostatečně zesílené a hudbu ztlumenou, aby to nepřebíjelo tvůj hlas. Můžeš taky zkusit panování – posunout hlasové stopy víc vlevo nebo vpravo, aby se to lépe rozložilo ve stereo. Pokud máš možnost, tak zkus i EQ (ekvalizér), abys vyčistil frekvence – třeba snížit basy na hudbě, aby tvoje hlasy byly jasnější. No a nezapomeň, že můžeš udělat i pár pokusů s efekty jako reverb nebo compression – ty můžou pomoct vyvážit zvuk. Zkontroluj taky, jestli jsi nahrával všechny stopy v podobné kvalitě a úrovni, to může být další problém. Když se ti to pořád nedaří, možná je dobrý udělat novou nahrávku a vyzkoušet to znova.

129 slov
1.3 minut čtení
28. 2. 2024
Anna Tvrdíková
Anna Tvrdíková

Takže, když ti to míchá, zkus pár věcí. Nejdřív se podívej na úroveň hlasitosti každé stopy, jestli nejsou některé příliš nahlas nebo naopak moc tichý. Můžeš snížit hlasitost té hudby, aby tvůj hlas lépe vynikl. Pak taky zkus použít panování – posuň hudební stopu trochu doleva a svůj hlas doprava nebo naopak, aby se to trochu oddělilo. Pokud máš nějaké efekty, zkusi jiný kompresor nebo ekvalizér, aby se to lépe míchalo. Zkontroluj i, jak jsi to nahrával – jestli je třeba mikrofon blízko a jestli nejsou nějaký šumy na pozadí. Hlavně si dej pozor na to, aby se ti stopy neslučovaly, když je exportuješ. Pokud to nepomůže, mohl bys zkusit i rozdělit nahrávku do menších částí a pracovat s nima samostatně. Snad to pomůže!

124 slov
1.2 minut čtení
28. 1. 2024
Vladimír Němec
Vladimír Němec