Jak správně nastavit kompresor pro lepší mix?
Zdravím všechny zvukové nadšence, potřeboval bych trochu pomoci ohledně nastavení kompresoru. Jsem v tomhle oboru relativní nováček a pořád se snažím zjistit, jak správně dostat zvukové stopy do mixu tak, aby zněly co nejlépe. Mám pocit, že mi často chybí ten správný balans a dynamika v mých skladbách. Zkoušel jsem různá nastavení, ale výsledky nejsou úplně uspokojivé. Jaké konkrétní parametry bych měl při nastavování kompresoru sledovat? Jak třeba nastavujete threshold a ratio? Jak moc komprimovat, aby to nezničilo charakter zvuku? A co attack a release time – jak je mám nastavit, aby se zvuk hezky poskládal do mixu? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak často použít kompresor na různé nástroje nebo vokály. Taky by mě zajímalo, jaké jsou nejlepší praktiky pro používání kompresoru při mixování – jestli je lepší používat ho na jednotlivé stopy nebo na celkový mix. A nakonec, jak poznat, kdy už je to moc a kdy je ještě prostor pro úpravy? Doufám, že se najdou nějací zkušení borci, kteří by mi mohli poskytnout nějaké rady nebo tutoriály. Děkuju moc!