Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit kompresor pro lepší mix?

Jak správně nastavit kompresor pro lepší mix?

Zdravím všechny zvukové nadšence, potřeboval bych trochu pomoci ohledně nastavení kompresoru. Jsem v tomhle oboru relativní nováček a pořád se snažím zjistit, jak správně dostat zvukové stopy do mixu tak, aby zněly co nejlépe. Mám pocit, že mi často chybí ten správný balans a dynamika v mých skladbách. Zkoušel jsem různá nastavení, ale výsledky nejsou úplně uspokojivé. Jaké konkrétní parametry bych měl při nastavování kompresoru sledovat? Jak třeba nastavujete threshold a ratio? Jak moc komprimovat, aby to nezničilo charakter zvuku? A co attack a release time – jak je mám nastavit, aby se zvuk hezky poskládal do mixu? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak často použít kompresor na různé nástroje nebo vokály. Taky by mě zajímalo, jaké jsou nejlepší praktiky pro používání kompresoru při mixování – jestli je lepší používat ho na jednotlivé stopy nebo na celkový mix. A nakonec, jak poznat, kdy už je to moc a kdy je ještě prostor pro úpravy? Doufám, že se najdou nějací zkušení borci, kteří by mi mohli poskytnout nějaké rady nebo tutoriály. Děkuju moc!

177 slov
1.8 minut čtení
14. 12. 2024
Milada Vorlová
Milada Vorlová

Když nastavuješ kompresor, nejlepší je začít s threshold. Zkus ho nastavit tak, aby se komprese spouštěla jen při hlasitějších pasážích, třeba kolem -10 dB. Ratio zkus někde mezi 2:1 až 4:1, to by mělo vyvážit dynamiku, aniž by to zvuk úplně zničilo.

Attack a release jsou hodně důležité. Zkus delší attack (tak 20-30 ms) na perkusivní nástroje, aby ti nesplaskly, a kratší release (100-200 ms), aby to hezky reagovalo na dynamičtější části. U vokálů můžeš zkusit rychlejší attack a release, aby byly víc vepředu v mixu.

Vždycky je lepší používat kompresor na jednotlivé stopy než na celý mix, alespoň na začátku. Sleduj si úroveň, když začneš cítit, že ztrácíš detaily nebo zvuk je moc umělý, tak už je to asi moc. A hlavně - nesnaž se to přecompressovat, chceš zachovat nějakou dynamiku.

Tipy? Zkoušej to poslepu a porovnávej, vždycky se ti pak bude líp rozhodovat, jestli to sedí nebo ne.

149 slov
1.5 minut čtení
24. 11. 2024
Jiří Hruška
Jiří Hruška

S kompresorem je to o cviku, ale tady je pár tipů. Začni s threshold - to je ten bod, kdy kompresor začne pracovat. Zkus nastavit nějakej rozumný level, třeba kolem -10 dB, a hraj s ním na jednotlivých stopách. Ratio dej tak 2:1 nebo 3:1, aby to nebylo moc drsný. Komprese by měla být jemná, jinak ztratíš dynamiku.

Attack a release jsou klíčový. U attacku zkus kolem 10-30 ms pro rychlý nástroje jako bicí, a pro vokály můžeš jít i pomalejší – třeba 30-100 ms. Release by měl být spíš rychlejší, tak někde mezi 50-100 ms, aby se ti zvuk hezky uvolnil, ale zase ne moc pomalu.

Jako obecně platí, že víc kompresoru na jednotlivý stopy ti dá víc kontroly. Například basy a bicí chtějí víc komprese než vokály. Na celkový mix pak můžeš použít lehkou kompresi, ale opatrně – nechci říct, že je to nutný.

A kdy už je toho moc? Pokud slyšíš, že zvuk ztrácí svou přirozenost nebo se zdá plochý, tak zkus ubrat. Měj ucho otevřený a poslouchej – ono ti to řekne samo.

174 slov
1.7 minut čtení
22. 1. 2025
Karel Janoušek
Karel Janoušek