Audacity.cz/Fórum/Jak se používají high-pass filtry pro odstranění šumu ve zvuku?

Jak se používají high-pass filtry pro odstranění šumu ve zvuku?

Zdravím všechny nadšence do zvuku, chtěl bych se zeptat na něco ohledně high-pass filtrů. Vím, že se používají při úpravě zvuku a mám pocit, že by mohly hodně pomoci při odstraňování šumu, který mám v nahrávkách. Ale jak přesně to funguje? Jak to nastavit v programu jako je Audacity? Mám na mysli, jaký typ šumu by se dal tímto způsobem odstranit? Slyšel jsem, že některé nízkofrekvenční zvuky mohou narušovat celkovou kvalitu nahrávky, ale nejsem si jistý, jak je správně identifikovat a jaký je nejlepší způsob jejich odstranění pomocí těchto filtrů. Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké praktické rady nebo tipy, jak na to? A co když se mi zdá, že po aplikaci high-pass filtru se ztratí i nějaké důležité detaily z nahrávky? Jak mohu najít ten správný balans mezi odstraněním šumu a zachováním kvality zvuku? Když už mluvíme o těch frekvencích, existuje nějaké doporučení pro různé typy nahrávek? Například, pokud natáčím mluvené slovo nebo hudbu? Všechny tyto otázky mě trápí a ocenil bych veškeré informace a zkušenosti, které byste mohli sdílet.

171 slov
1.7 minut čtení
15. 6. 2024
Daniel Buchta
Daniel Buchta

High-pass filtry jsou fakt užitečný při odstraňování šumu, zejména když máš problém s nízkofrekvenčními zvuky, jako je hluk z větráků, mikrofonů nebo třeba akustického pozadí. Tyhle filtry propouští frekvence nad nastavenou hodnotu a cenzurujou ty pod ní. Takže pokud chceš třeba upravit mluvené slovo, můžeš začít někde kolem 80-100 Hz, to většinou pomůže vyčistit nahrávku bez toho, aby to moc ovlivnilo hlas. V Audacity to nastavíš tak, že klikneš na efekt "High Pass Filter", pak si určíš cutoff frekvenci a sklon.

Je dobrý si poslechnout, jak to zní s různýma nastaveníma - když to uděláš moc agresivně, můžeš ztratit důležitý detaily ve zvuku. Zkusit třeba 12 dB/octave sklon je často dobrá volba, ale experimentuj. Pokud nahráváš hudbu, můžeš chtít zvednout cutoff frekvenci víc – třeba kolem 120 Hz pro basy. Když se ti zdá, že něco chybí po aplikaci filtru, možná je potřeba najít ten správný balans a možná i udělat pár úprav EQ po tom. Zkrátka hodně testuj a poslouchej!

Pokud si nejsi jistej, jaký frekvence ti narušujou zvuk, poslouchej nahrávku na různých zařízeních a snaž se identifikovat ty rušivé zvuky. Jo a nezapomeň používat dobrý sluchátka nebo monitory pro lepší poslech.

193 slov
1.9 minut čtení
16. 7. 2024
Filip Jedlička
Filip Jedlička

High-pass filtry jsou fajn na odstranění šumu, hlavně těch nízkofrekvenčních zvuků, jako jsou například hučení z klimatizace nebo praskání. Funguje to tak, že filtr propustí vyšší frekvence a potlačí nižší. V Audacity je to jednoduché, stačí si vybrat část nahrávky, jít do efektů a najít high-pass filtr. Tam si nastavíš frekvenci – třeba někde mezi 80-100 Hz pro mluvené slovo a 20-30 Hz pro hudbu. Je dobrý začít na níž a pak zvedat, abys neztratil důležité detaily.

Pokud ti po aplikaci filtru něco chybí, můžeš zkusit jemnější nastavení nebo použít kombinaci s jinými efekty. Opatrně s tím, protože přílišný zásah může udělat nahrávku plechovou. Zkus si s tím hrát, každý typ nahrávky vyžaduje trochu jiný přístup. A pamatuj, že to chce cvik – čím víc experimentuješ, tím líp poznáš, co funguje právě u tebe.

133 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2024
Daniela Kočová
Daniela Kočová