Jak se používají high-pass filtry pro odstranění šumu ve zvuku?
Zdravím všechny nadšence do zvuku, chtěl bych se zeptat na něco ohledně high-pass filtrů. Vím, že se používají při úpravě zvuku a mám pocit, že by mohly hodně pomoci při odstraňování šumu, který mám v nahrávkách. Ale jak přesně to funguje? Jak to nastavit v programu jako je Audacity? Mám na mysli, jaký typ šumu by se dal tímto způsobem odstranit? Slyšel jsem, že některé nízkofrekvenční zvuky mohou narušovat celkovou kvalitu nahrávky, ale nejsem si jistý, jak je správně identifikovat a jaký je nejlepší způsob jejich odstranění pomocí těchto filtrů. Mohli byste mi prosím poskytnout nějaké praktické rady nebo tipy, jak na to? A co když se mi zdá, že po aplikaci high-pass filtru se ztratí i nějaké důležité detaily z nahrávky? Jak mohu najít ten správný balans mezi odstraněním šumu a zachováním kvality zvuku? Když už mluvíme o těch frekvencích, existuje nějaké doporučení pro různé typy nahrávek? Například, pokud natáčím mluvené slovo nebo hudbu? Všechny tyto otázky mě trápí a ocenil bych veškeré informace a zkušenosti, které byste mohli sdílet.