Audacity.cz/Fórum/Jak mohu v Audacity odstranit šum z nahrávky hlasu?

Jak mohu v Audacity odstranit šum z nahrávky hlasu?

Mám nahrávku, kterou jsem udělal v Audacity, ale bohužel je tam dost velký šum, který mi kazí celkový dojem. Zkoušel jsem různé věci, ale zatím bez úspěchu. Chtěl bych vědět, jaký je nejlepší způsob, jak eliminovat ten rušivý zvuk a získat čistší hlasový projev. Narazil jsem na funkce jako Noise Reduction, ale nejsem si jistý, jak přesně to nastavit, aby to fungovalo tak, jak má. Mohli byste mi prosím poradit krok za krokem, co bych měl udělat? Jaké parametry bych měl změnit a na co si dát pozor? A co když je šum opravdu silný? Je nějaká technika nebo tipy, které byste doporučili pro zlepšení kvality nahrávky? Děkuji předem za pomoc!

111 slov
1.1 minut čtení
26. 8. 2022
Michal Žemlička
Michal Žemlička

Jasně, tak tady je pár tipů, jak na to. Otevři tu nahrávku v Audacity a nejdřív si vyber část, kde je jen šum. Pak jdi do menu Efekty a najdi Noise Reduction. Tam klikni na Get Noise Profile. Tím Audacity zjistí, co považuje za šum. Pak označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znova otevři Noise Reduction. Tady můžeš nastavit tři parametry: Noise Reduction (dB), Sensitivity a Frequency Smoothing.

Zkus začít s Noise Reduction kolem 12 dB, Sensitivity na 6 a Frequency Smoothing na 3. Pak to vyzkoušej a uvidíš, jak to zní. Pokud je šum pořád silný, můžeš zkusit zvýšit tu redukci, ale pozor, aby ti nezmizel i hlas.

Když to nepomůže, někdy pomůže nahrávku trochu přezvučit nebo použít Equalizer k odstranění některých frekvencí, kde se šum schovává. Důležitý je mít dobrý mikrofon a správně ho nastavit už při nahrávání, ale na to teď moc nemáš čas.

Hlavně experimentuj a nesnaž se to hned mít dokonalý. Držím palce!

158 slov
1.6 minut čtení
19. 6. 2024
Dominik Hlávka
Dominik Hlávka

Když chceš v Audacity odstranit šum, začni tím, že si vybereš část nahrávky, kde je jenom šum. Pak jdi do menu Efekty a zvol Noise Reduction. Tam klikni na Get Noise Profile. Tím Audacity zjistí, co má odstranit. Potom označ všechnu nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři Noise Reduction. Zde nastav hodnoty – doporučuju začít s 12 dB pro Reduction a 6 ms pro Attack/Release time. Můžeš si pohrát s těmito hodnotami podle toho, jak silný je ten šum. Po aplikaci uvidíš, že to bude znít mnohem lépe.

Ale pokud je šum opravdu silný, možná budeš chtít udělat pár dalších kroků. Zkus třeba použít Equalization, abys snížil frekvence, kde je šum nejvíc slyšet. Další možností je použít kompresor, aby ses zbavil extrémních výkyvů v hlasitosti.

Nezapomeň, že hodně záleží na kvalitě originálního záznamu – lepší mikrofon a klidnější prostředí ti můžou hodně pomoct už při nahrávání. Takže příště se snaž nahrávat v co nejtišším prostoru.

152 slov
1.5 minut čtení
14. 6. 2024
Vladimír Štěpán
Vladimír Štěpán